Testenine karbonara s pečeno cvetačo in lešniki
Testenine karbonara s pečeno cvetačo in lešniki
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 večja cvetača (pribl. 700 g)
- 1 žlica oljčnega olja
- šopek timijana
- 100 g lešnikov
- 350 g peresnikov (ali drugih testenin)
- 100 g naribanega parmezana
- 2 jajci
- 2 žlici sladke smetane
- šopek peteršilja
- sol
- poper
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Cvetačo razdelimo na cvetove in jo zmešamo z oljem, osmukanimi timijanovimi listki, soljo in poprom ter razporedimo po velikem nizkem pekaču. Pečemo jo 15 do 20 minut, da se malo zmehča in začne karamelizirati. Po cvetači posujemo grobo nasekljane lešnike in pečemo še 5 minut, da se lešniki rahlo popražijo in je cvetača pečena.
Medtem v veliki količini osoljene vode skuhamo testenine po navodilih na embalaži. Kuhane testenine odcedimo, malo vode, v kateri smo jih kuhali, pa prihranimo. Odcejene testenine vrnemo v lonec.
Pekač vzamemo iz pečice in cvetačo ter lešnike dodamo testeninam. Med testenine vmešamo še parmezan, stepeni jajci, smetano, nasekljan peteršilj in eno žlico vode, v kateri so se kuhale. Temperatura testenin bi morala zadostovati, da se jajce dovolj skuha, ne da bi ga pražili (dobiti moramo kremasto omako, ki se lepo oprime testenin, jajca ne smejo zakrkniti). Če je omaka pregosta, dodamo še malo prihranjene vode od kuhanja. Po potrebi dodatno začinimo in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.