Telečji zvitki s cvetačnim tatarjem in šparglji
Telečji zvitki s cvetačnim tatarjem in šparglji
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2014
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min + mariniranje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 1 kg telečjega hrbta brez kosti
- 2 vejici rožmarina
- 5 vejic timijana
- olje makadamije
- sol
- 2 dl belega vina
- sončnično olje
nadev
- 300 g cvetače
- 20 g majoneze
- 50 g gorčičnih semen
- 500 g špargljev
- jabolčni kis
- sončnično olje
- sol
Priprava
Timijanu in rožmarinu osmukamo lističe, jih drobno sesekljamo in zmešamo z 2 žlicama olja makadamije in soljo. Z začinjenim oljem premažemo telečji hrbet in ga za nekaj ur postavimo na hladno.
Pečico segrejemo na 160 °C in pripravimo nadev. Cvetačo očistimo in natrgamo na debelejše cvetke. V vreli slani vodi jo kuhamo toliko časa, da ostane še čvrsta. Nato jo ohladimo v mrzli vodi in odcedimo. Ohlajeno cvetačo sesekljamo, dodamo ji gorčična semena, majonezo in po potrebi začinimo.
V ponvi segrejemo sončnično olje in na močnem ognju opečemo telečji hrbet; na vsaki strani ga pečemo 2 minuti. Nato meso preložimo v primerno velik pekač, prilijemo belo vino in še malo sončničnega olja. Meso pečemo v pečici pri temperaturi 160 °C približno 40 minut. Vmes ga večkrat prelijemo z omako, ki nastane pri pečenju. Spečemo ga tako, da je na sredini še malo rožnato. Pečeno meso ohladimo, narežemo na tanke rezine, premažemo s pripravljenim cvetačnim nadevom in zavijemo v zvitke.
Surove šparglje narežemo na tanke rezance in začinimo s kisom, oljem makadamije in soljo. Telečje zvitke postrežemo s šparglji in solato, lahko tudi z žličniki krompirjevega pireja, začinjenega s kurkumo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.