Sestavine

  • 4 telečje zarebrnice po 180 g
  • malo soli
  • sveže zmlet poper
  • 2 žlici olja
  • 8 strokov česna
  • 10 žajbljevih listov
  • 2 šalotki
  • 400 g lisičk
  • 2 žlici masla

ješprenjček s peteršiljem

  • 200 g ješprenjčka
  • 1 čebula
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1,25 dl belega vina
  • 3,75 dl kokošje juhe
  • 2 žlici sladke smetane
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • šopek peteršilja
  • sol in poper

Priprava

1.

Telečje zarebrnice skrbno očistimo ter solimo in popramo. Česen olupimo. Šalotki olupimo in drobno nasekljamo. Lisičke temeljito očistimo in jih narežemo na koščke.

2.

Za prilogo olupimo čebulo in jo drobno narežemo. Kokošjo juho segrejemo. Čebulo popražimo na vročem olju, da postane zlata, dodamo ješprenjček in ga med mešanjem malo prepražimo. Dolijemo vino in na blagem ognju povremo. Postopoma dolivamo vročo kokošjo juho. Ješprenjček mora biti ves čas pokrit s tekočino. Kuhamo ga približno 20   minut do mehkega. Peteršilj drobno sesekljamo ter pomešamo s sladko smetano in sirom. Peteršiljevo zmes vmešamo v ješprenjček, solimo in popramo.

3.

Telečje zarebrnice dobro popečemo z obeh strani na vročem olju, nato znižamo temperaturo jih pečemo še približno 8 minut. Dodamo česen in žajbljeve lističe ter vse skupaj pražimo še nekaj minut. Zarebrnice vzamemo iz ponve, jih pokrijemo z alufolijo in na toplem prihranimo. V soku od pečenja razpustimo maslo. Dodamo šalotko in lisičke ter jih na močnem ognju hitro prepražimo. Na koncu posolimo in popopramo.

4.

Telečje zarebrnice ponudimo z ješprenjčkom in praženimi lisičkami.

Ješprenjček

Ješprenjček je drobnejši ješprenj. Njegova prednost pred ješprenjem je v tem, da ga pred kuhanjem ni treba namakati, pa tudi kuha se krajši čas. Če boste namesto ješprenjčka uporabili ješprenj, ga prejšnji večer namočite, kuhajte pa ga približno 30 minut.

4