Telečje zarebrnice z lisičkami in ješprenjčkom
O teh telečjih zarebrnicah boste še dolgo sanjali!
Telečje zarebrnice z lisičkami in ješprenjčkom
O teh telečjih zarebrnicah boste še dolgo sanjali!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2019
ČAS PRIPRAVE: 40 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 4 telečje zarebrnice po 180 g
- malo soli
- sveže zmlet poper
- 2 žlici olja
- 8 strokov česna
- 10 žajbljevih listov
- 2 šalotki
- 400 g lisičk
- 2 žlici masla
ješprenjček s peteršiljem
- 200 g ješprenjčka
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 1,25 dl belega vina
- 3,75 dl kokošje juhe
- 2 žlici sladke smetane
- 2 žlici naribanega parmezana
- šopek peteršilja
- sol in poper
Priprava
Telečje zarebrnice skrbno očistimo ter solimo in popramo. Česen olupimo. Šalotki olupimo in drobno nasekljamo. Lisičke temeljito očistimo in jih narežemo na koščke.
Za prilogo olupimo čebulo in jo drobno narežemo. Kokošjo juho segrejemo. Čebulo popražimo na vročem olju, da postane zlata, dodamo ješprenjček in ga med mešanjem malo prepražimo. Dolijemo vino in na blagem ognju povremo. Postopoma dolivamo vročo kokošjo juho. Ješprenjček mora biti ves čas pokrit s tekočino. Kuhamo ga približno 20 minut do mehkega. Peteršilj drobno sesekljamo ter pomešamo s sladko smetano in sirom. Peteršiljevo zmes vmešamo v ješprenjček, solimo in popramo.
Podobni recepti
Telečje zarebrnice z zeliščno skorjico
Telečje zarebrnice z žajbljem in kremasto bučno polento
Telečje zarebrnice dobro popečemo z obeh strani na vročem olju, nato znižamo temperaturo jih pečemo še približno 8 minut. Dodamo česen in žajbljeve lističe ter vse skupaj pražimo še nekaj minut. Zarebrnice vzamemo iz ponve, jih pokrijemo z alufolijo in na toplem prihranimo. V soku od pečenja razpustimo maslo. Dodamo šalotko in lisičke ter jih na močnem ognju hitro prepražimo. Na koncu posolimo in popopramo.
Telečje zarebrnice ponudimo z ješprenjčkom in praženimi lisičkami.
Ješprenjček
Ješprenjček je drobnejši ješprenj. Njegova prednost pred ješprenjem je v tem, da ga pred kuhanjem ni treba namakati, pa tudi kuha se krajši čas. Če boste namesto ješprenjčka uporabili ješprenj, ga prejšnji večer namočite, kuhajte pa ga približno 30 minut.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.