Telečja obara
Slastna enolončnica, ki je enostavna za pripraviti.
Telečja obara
Slastna enolončnica, ki je enostavna za pripraviti.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 600 g teletine (vrat, prsi ali pleče)
- 3 žlice olja
- 150 g sesekljane čebule
- 1 sesekljan strok česna
- 200 g jušne zelenjave (2 korenčka, peteršiljeva korenina, kos gomolja zelene, por)
- sol
- košček limonove lupine
- 1 lovorov list
- majaron
- 1 žlica moke
- 2 žlici olja
- vinski kis ali limonov sok
vodni žličniki
- 100 g moke
- 1 jajce
- voda po potrebi
- sol
Priprava
Meso narežemo na grižljaj velike koščke. Korenje in peteršilj ostrgamo in narežemo na kolobarčke, gomolj zelene olupimo in narežemo na koščke. Beli del pora narežemo na kolobarje. Na maščobi svetlo rumeno prepražimo čebulo, dodamo meso in pražimo, da meso zakrkne. Priložimo narezano jušno zelenjavo, lovorov list, majaron, limonino lupino in malo solimo, zalijemo z vodo ali juho in skuhamo do mehkega.
V ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo moko in pripravimo svetlo prežganje. Dodamo sesekljan česen, ko le ta zadiši, prežganje vlijemo v vrelo obaro. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut. Obaro po potrebi dosolimo in jo okisamo z vinskim kisom ali limoninim sokom.
Medtem ko se telečja obara kuha, naredimo vodne žličnike. Moko zmešamo z jajcem, solimo in dolijemo toliko vode, da dobimo gostejše testo. Stresemo ga na pomokano kuhinjsko desko in z nožem narežemo žličnike v obaro. Kuhamo jih približno 5 minut.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.