Takosi z marinirano tuno
Takosi s svežo tuno bodo navdušili tudi najbolj petične jedce
Takosi z marinirano tuno
Takosi s svežo tuno bodo navdušili tudi najbolj petične jedce
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Maj 2019
ČAS PRIPRAVE: 45 min + vsaj 30 minut za mariniranje
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
marinirana tuna
- 400 g sveže tune
- 3 žlice oljčnega olja
- lupina 2 limet
- sok 1 limete
- 1 žlica semen kumina (orientalske kumine)
- 1 žlica koriandrovih semen
- 1⁄2 žličke zdrobljenega suhega čilija
- ščep soli
avokadov pire
- 3 zreli avokadi
- 3 žlice koriandrovih listov
- 1 žlica tekočine iz kozarca vloženih
- čilijev jalapeño
- ščep soli
- olje po potrebi
ko postrežemo
- 8 majhnih tortilj
- rastlinsko olje
- vloženi čiliji jalapeño
- 50 g semen granatnega jabolka
- 1 šopek koriandra
- 4 mlade čebulice
- 2 limeti
Priprava
Tuno narežemo na 1 cm debele trakove, ki jih nato narežemo na kocke. Pokapamo jih z oljčnim oljem in potresemo z limetino lupino. Premešamo in postavimo v hladilnik za približno 20 minut. V manjši ponvi rahlo popražimo kumin in koriander, ki ju nato stresemo v možnar skupaj s soljo in čilijem. Začimbe stremo v grob prah, ki ga v skledi skupaj z limetinim sokom zmešamo s tuno. Skledo postavimo nazaj v hladilnik za vsaj 10 minut oziroma največ 1 uro.
Naredimo avokadov pire. Avokadom odstranimo koščico in lupino. Vse sestavine damo v multipraktik in zmeljemo v gladek pire. Če je masa pregosta, da bi jo lahko lepo zmleli, dodamo malo olja. Pire preložimo v posodo. Tuno narežemo na 1 cm debele trakove, ki jih nato narežemo na kocke. Po- kapamo jih z oljčnim oljem in potresemo z limetino lupino. Premešamo in postavimo v hladilnik za približno 20 minut. V manjši ponvi rahlo popražimo kumin in koriander, ki ju nato stresemo v možnar skupaj s soljo in čilijem. Začimbe stremo v grob prah, ki ga v skledi skupaj z limetinim sokom zmešamo s tuno. Skledo postavimo nazaj v hladilnik za vsaj 10 minut oziroma največ 1 uro.
Koriander nasekljamo, nekaj listov pa pustimo celih. Mlado čebulico drobno narežemo. Limeti narežemo na krhlje.
Če želimo, da so tortilje hrustljave, segrejemo pečico na 180 °C. Tortilje premažemo z malce olja, jih razporedimo po plitvem pekaču in pečemo 10 do 15 minut. Takos naredimo tako, da na tortilje nadevamo nekaj avokadovega pireja, ki ga razmažemo skoraj do roba. Obložimo s pikantno tuno in potresemo s čiliji, semeni granatnega jabolka, koriandrom in mlado čebulico. Pokapljamo z oljem in na vsak krožnik dodamo limetin krhelj. Če je tortilja mehka, jo jemo z rokami, če je hrustljavo zapečena, pa s priborom.
Nasvet
Orientalsko kumino (lat. Cuminum cyminum) imenujejo tudi kumin, rimska ali indijska kumina. Po videzu je podobna navadni kumini, vendar ima bistveno drugačen vonj in okus. Uporablja se v mehiški, afriških in orientalskih kuhinjah.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.