Sestavine

marinirana tuna

  • 400 g sveže tune
  • 3 žlice oljčnega olja
  • lupina 2 limet
  • sok 1 limete
  • 1 žlica semen kumina (orientalske kumine)
  • 1 žlica koriandrovih semen
  • 1⁄2 žličke zdrobljenega suhega čilija
  • ščep soli

avokadov pire

  • 3 zreli avokadi
  • 3 žlice koriandrovih listov
  • 1 žlica tekočine iz kozarca vloženih
  • čilijev jalapeño
  • ščep soli
  • olje po potrebi

ko postrežemo

  • 8 majhnih tortilj
  • rastlinsko olje
  • vloženi čiliji jalapeño
  • 50 g semen granatnega jabolka
  • 1 šopek koriandra
  • 4 mlade čebulice
  • 2 limeti

Priprava

1.

Tuno narežemo na 1 cm debele trakove, ki jih nato narežemo na kocke. Pokapamo jih z oljčnim oljem in potresemo z limetino lupino. Premešamo in postavimo v hladilnik za približno 20 minut. V manjši ponvi rahlo popražimo kumin in koriander, ki ju nato stresemo v možnar skupaj s soljo in čilijem. Začimbe stremo v grob prah, ki ga v skledi skupaj z limetinim sokom zmešamo s tuno. Skledo postavimo nazaj v hladilnik za vsaj 10 minut oziroma največ 1 uro.

2.

Naredimo avokadov pire. Avokadom odstranimo koščico in lupino. Vse sestavine damo v multipraktik in zmeljemo v gladek pire. Če je masa pregosta, da bi jo lahko lepo zmleli, dodamo malo olja. Pire preložimo v posodo. Tuno narežemo na 1 cm debele trakove, ki jih nato narežemo na kocke. Po- kapamo jih z oljčnim oljem in potresemo z limetino lupino. Premešamo in postavimo v hladilnik za približno 20 minut. V manjši ponvi rahlo popražimo kumin in koriander, ki ju nato stresemo v možnar skupaj s soljo in čilijem. Začimbe stremo v grob prah, ki ga v skledi skupaj z limetinim sokom zmešamo s tuno. Skledo postavimo nazaj v hladilnik za vsaj 10 minut oziroma največ 1 uro.

3.

Koriander nasekljamo, nekaj listov pa pustimo celih. Mlado čebulico drobno narežemo. Limeti narežemo na krhlje.

4.

Če želimo, da so tortilje hrustljave, segrejemo pečico na 180 °C. Tortilje premažemo z malce olja, jih razporedimo po plitvem pekaču in pečemo 10 do 15 minut. Takos naredimo tako, da na tortilje nadevamo nekaj avokadovega pireja, ki ga razmažemo skoraj do roba. Obložimo s pikantno tuno in potresemo s čiliji, semeni granatnega jabolka, koriandrom in mlado čebulico. Pokapljamo z oljem in na vsak krožnik dodamo limetin krhelj. Če je tortilja mehka, jo jemo z rokami, če je hrustljavo zapečena, pa s priborom.

Nasvet

Orientalsko kumino (lat. Cuminum cyminum) imenujejo tudi kumin, rimska ali indijska kumina. Po videzu je podobna navadni kumini, vendar ima bistveno drugačen vonj in okus. Uporablja se v mehiški, afriških in orientalskih kuhinjah.

2