Sestavine

  • 1 žlica sončničnega olja
  • 4 suhi listi kafirske limete
  • 200 g očiščenih lignjev
  • 4 dl kokosovega mleka
  • 300 g fileja čvrste bele ribe (morske žabe ali osliča)
  • 500 g očiščenih klapavic

rdeča karijeva pasta

  • 1 velika šalotka
  • 1 steblo limonske trave
  • 2 rdeča čilija
  • 5 strokov česna
  • 2,5 cm velik košček galangala ali ingverja
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 1 žlička mlete orientalske kumine
  • 2 žlici ribje omake
  • 4 žlice praženih arašidov
  • 1 žlička rjavega sladkorja

ko postrežemo

  • majhen šopek koriandra
  • nekaj čilijev
  • krhlji limete

Priprava

1.

Najprej pripravimo karijevo pasto. Šalotko, steblo limonske trave, čili in česen drobno nasekljamo, galangal ali ingver olupimo in nasekljamo. Vse sestavine stresemo v mešalnik in jih zmešamo v gladko zmes. V hladilniku lahko pasto hranimo nekaj dni.

2.

Lignje narežemo na kolobarčke, ribji file pa na koščke. V voku ali večji široki kozici segrejemo olje. Dodamo karijevo pasto in limetine liste ter jih pražimo približno 1 minuto. Primešamo lignje, da so enakomerno obdani s pasto in prilijemo kokosovo mleko. Vse skupaj počasi nežno zavremo, nato primešamo koščke ribe in nanje razporedimo školjke. Vok ali kozico pokrijemo in jed kuhamo 5 do 8 minut oziroma toliko časa, da se školjke odprejo, riba pa se lepo skuha. Enolončnico potresemo s sesekljanim koriandrom in na kolobarčke narezanim čilijem, zraven pa ponudimo še krhlje limete.

Nasvet

Suhe limetine liste in galangal (koreniko iz družine ingverjevcev) lahko kupite v bolje založenih supermarketih, v trgovinah z azijsko hrano in na spletu.

7