Svinjski ragu in rizi-bizi
Ragu in rizi-bizi se zdita kot vzeta iz nekih drugih časov, a še kako prijata
Svinjski ragu in rizi-bizi
Ragu in rizi-bizi se zdita kot vzeta iz nekih drugih časov, a še kako prijata
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2011
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 100 g mesa muškatne buče
- 100 g gomoljne zelene
- 2 čebuli
- 800 g svinjine (od plečeta)
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- 2 nageljnovi žbici
- 5 poprovih zrn
- 1 lovorov list
- 1 olupljen strok česna
- 2 žlici olja
- sol
- poper
- 2 dl belega vina
- 5 dl temne osnove* za omako ali vode
rizi-bizi
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g dolgozrnatega riža
- 2,5 dl vode
- ½ čebule, pretaknjene s 5 nageljnovimi žbicami
- 50 g graha
- sol
- 1 žlička masla
Priprava
Bučo, zeleno in čebulo olupimo ter narežemo na kocke. Meso narežemo na koščke, velike kot grižljaj. V vrečko za začimbe damo limonovo lupinico, nageljnove žbice, poprova zrna, lovorov list in česnov strok. Meso na vročem olju rjavo popečemo. Dodamo pripravljeno zelenjavo in vse skupaj hitro podušimo, začinimo s soljo in poprom ter zalijemo z belim vinom. Hitro zavremo, dolijemo temno osnovo za omako in dodamo vrečko z začimbami. V pokriti posodi dušimo približno 20 minut, nato vrečko z začimbami odstranimo in na blagem ognju še naprej pokrito dušimo nadaljnjih 45 minut, da se meso lepo zmehča. Koščke mesa poberemo iz omake in jih v drugi posodi na toplem prihranimo. Omako zmiksamo s paličnim mešalnikom in po okusu začinimo. Meso prelijemo s pripravljeno omako in zmešamo.
Sedaj pripravimo še rizi–bizi. V kozici rahlo segrejemo oljčno olje. Dodamo riž in ga glaziramo. Dolijemo vodo, zmešamo in dodamo pretaknjeno čebulo. Riž v pokriti posodi na blagem ognju do čvrstega podušimo. Čebulo odstranimo, dodamo grah, posolimo, zmešamo in obogatimo z maslom. Ragu ponudimo s pripravljenim rizi-bizijem.
Opomba
Temna osnova ali fond je osnova za druge temne omake. Če osnove nimamo si pomagamo s kocko omake za pečenko, ki jo raztopimo v vodi in dodamo v jed.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.