Sestavine

  • 1,5 kg težka šunka
  • jušna zelenjava (korenček, peteršiljeva korenina, prerezana in opečena čebula)
  • lovorov list
  • nekaj zrn popra

testo

  • 400 g koruzne moke
  • 400 g gladke pšenične moke (tip 500)
  • 1 jajce
  • 60 g kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 dl mlačne vode
  • 1 dl olja
  • 2 dl sladke smetane
  • 2,5 žličke soli
  • ostra moka za delovno površino
  • 1 jajce za premaz

Priprava

1.

V velikem loncu pristavimo 3 litre vode, jo zavremo in vanjo damo jušno zelenjavo, lovorov list in nekaj zrn popra. Ko voda spet zavre, dodamo šunko in jo skuhamo – ker bomo šunko potem še pekli, računamo 45 minut na vsak kilogram teže, da se skuha do treh četrtin (če pa jo samo kuhamo, naj bo 1 ura za vsak kilogram teže). Pustimo, da se šunka ohladi v vodi, nato jo vzamemo iz vode in osušimo.

2.

Zamesimo testo. V 2 dl mlačne vode nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, pomešamo, nato dodamo smetano in olje. Obe moki stresemo v veliko skledo, dodamo sol in pomešamo, nato dodamo še kvasec in jajce ter zgnetemo v gladko, srednje mehko testo, ki se odlepi od stene sklede. Če je testo pretrdo, dodamo še malo vode, če je premehko, pa še malo moke. Pustimo vzhajati, da naraste na dvojno prostornino.

3.

Ko je testo vzhajalo, mu odvzamemo 2 majhni kepici. Eno kepico razvaljamo na debelino 1 cm, da jo bomo uporabili za dno, drugo pa prihranimo za okras. Preostalo testo na delovni površini, pomokani z ostro moko, razvaljamo na debelino 1 cm in premažemo z razžvrkljanim beljakom. Šunko položimo na testo tako, da je vrh spodaj na testu, nato vse štiri strani testa zavihamo čez šunko in čez položimo testo, ki smo ga pripravili za dno. Obrnemo in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, premažemo z rumenjakom in okrasimo s prihranjenim testom. Pečemo približno 1,5 ure v pečici, ogreti na 170 °C. Šunko ponudimo toplo ali hladno, zraven pa postrežemo sveže nariban hren (ali pa smetanov hren).

Šunko lahko pripravimo tudi sami

Za pripravo domače šunke moramo imeti popolnoma ohlajeno in primerno razkosano svinjsko stegno. Za razsoljevanje rabimo sol, zdrobljene brinove jagode, sladkor in strti česen. S tako mešanico meso natremo, zložimo v primerno posodo in pustimo stati 3 dni. Nato ga obrnemo in prelijemo z ohlajeno slanico. Slanico pripravimo iz vode, lovorovega lista, celega popra in soli – prevremo, ohladimo in zalijemo meso. Obtežimo; vsak tretji dan preložimo in po 14 dneh je meso presoljeno. Vzamemo ga iz slanice in damo v dimnico. Med mesom mora biti dovolj prostora za kroženje zraka. Dimimo samo en dan, nato vzamemo iz dimnice in naslednji dan skuhamo oziroma spečemo.

Nasvet

Vode od kuhanja šunke ne zavržemo, ampak jo uporabimo kot jušno osnovo za mineštro ali enolončnico ali pa v njej skuhamo riž.

11