Sestavine

  • 250 g bele moke
  • ščepec soli
  • 2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
  • ½ žličke vaniljevega sladkorja
  • 120 g masla, narezanega na kockice
  • 7 žlic hladnega mleka
  • čvrsta marmelada za nadev

Priprava

1.

Prosi odraslega, da pečico segreje na 185 °C. V skledi zmešaj moko, sol, sladkor v prahu in vaniljev sladkor. Dodaj na kockice narezano maslo in sestavine pregneti z rokami, da nastane groba drobtinasta zmes.

2.

Dodaj mleko in gneti z rokami, da dobiš čvrsto testo. Po potrebi dodaj še žlico mleka. Testo oblikuj v kroglo in ga zavij v prozorno kuhinjsko folijo. Približno 10 minut naj počiva v hladilniku.

3.

Ohlajeno testo položi na rahlo pomokano delovno površino in ga razvaljaj v čim tanjši krog (debeline približno 4 mm). Z okroglim modelčkom za piškote, lahko pa tudi s kozarcem ali skodelico premera 8 cm, iz testa izreži kroge.

4.

Kroge preštej. Polovico krogov pokrij s kuhinjsko krpo, da se ne izsušijo. V drugo polovico piškotov z nožičem ali majhnimi modeli za piškote izreži obrazke buč. Potrudi se, da bodo piškoti čim bolj strašni!

5.

Na kroge testa, ki si jih pokril s krpo, namaži malo marmelade, vendar pusti 1 cm praznega roba. Marmelade naj ne bo preveč, ker bo med peko zavrela in lahko prekipi skozi izrezane dele. Na rob s prstom nanesi malo vode in na kroge, namazane z marmelado, previdno položi kroge, v katere si izrezal obraze.

6.

Robove zloženih piškotov stisni z vilicami, saj tako robove zlepiš in kekse zatesniš. Preloži jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in postavi v pečico. Peci jih 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da ob robovih rahlo porjavijo. Pozor, če jih boš pekel predolgo, bodo trdi!

50