Sestavine

  • 700–750 g težak suho zorjen T-bone steak
  • rastlinsko ali repično olje

začimbna mešanica

  • 1 žlica zdrobljene suhe alepske paprike
  • 2 žlici kave za espresso
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlica mlete paprike
  • 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1 žlička suhega origana
  • 1 žlička suhega česna (v granulah)
  • 2 žlički morske soli ali solnega cveta
  • sveže zmlet črni poper

maslo

  • 50 g zmehčanega masla
  • 2 žlici drobno sesekljanega koriandra (ali peteršilja)
  • naribana lupinica 1 bio limone
  • sol

Priprava

1.

Steak osušimo s kuhinjsko brisačo in ga premažemo z 1 žlico olja. Zmešamo sestavine za začimbno mešanico in z njo natremo steak. Pustimo, da se na hladnem marinira 2 uri; po uri in pol ga vzamemo iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo.

2.

Maslo pretlačimo s preostalimi sestavinami, ga oblikujemo v valj, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in shranimo v hladilnik, da se ohladi.

3.

Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Na štedilniku razgrejemo nepregorno ponev za žar (ali drugo težko ponev), kar bo trajalo kakih 5 minut, zato bodimo potrpežljivi. Ko bo dovolj razgreta, se bo začela rahlo dimiti.

4.

Steak potrepljamo, da odpadejo odvečne začimbe, ga pokapamo s še malo olja. Primemo ga s prijemalkami in ga v nekaj minutah najprej popečemo po obodu, da se maščoba stopi in porjavi. Nato steak položimo na ponev in pečemo še 4 do 5 minut na vsaki strani, da je ožgan in dobi lepo skorjico.

5.

Ponev prenesemo v pečico za 6 do 8 minut, če želimo manj pečeno meso (medium rare). Notranja temperatura na najdebelejši strani mesa od kosti mora biti 60 °C. Nato ga pustimo počivati 10 minut, ne da bi ga pokrili. Nato ohlajeno maslo narežemo na rezine in z njim obložimo steak.

2