Steak in paradižnik v solati
Solate so poleti med najbolj priljubljenimi jedmi.
Steak in paradižnik v solati
Solate so poleti med najbolj priljubljenimi jedmi.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2020
ČAS PRIPRAVE: 35 min + počivanje
KOLIČINA: za 6–8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 500 g domačega paradižnika različnih sort in barv
- sol in poper
- 2 žlici oljčnega olja
- 500 g govejega steaka
- 2 rdeči čebuli
- 200 g pečenih artičok, vloženih v olje
- 150 g sira feta
- majhen šopek drobnjaka
preliv
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlička semen črne kumine
- 3 mlade čebulice
Priprava
Za preliv z metlico zmešamo kis, olje, semena črne kumine in mlado čebulico, ki smo jo očistili in narezali na kolobarčke. Paradižnik narežemo na rezine, ga razporedimo na velik servirni krožnik, malce solimo in popramo ter pokapamo z večino olja.
Močno segrejemo žar ali rebrasto ponev in steak pečemo 2 do 3 minute na vsaki strani, da dobi proge od žara, znotraj pa je še surov. Nato ga solimo in prenesemo na ogret krožnik, kjer naj nekaj minut počiva.
Podobni recepti
Steak v omaki terijaki s koromačevo solato
Osvežilna sestavljena solata
Paradižnikova solata z govejim steakom
Čebulo narežemo na debelejše kolobarje, pokapamo s preostalim oljem in spečemo na žaru, da je ožgana. Ločimo jo na obročke in prihranimo.
Steak narežemo in ga položimo na paradižnik. Vse pokapamo s sokovi, ki so se nabrali na krožniku med počivanjem. Solato obložimo z odcejenimi artičokami in čebulo, nato pa posujemo z nadrobljeno feto in grobo narezanim drobnjakom. Tik preden postrežemo, pokapamo s prelivom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.