Srčkani piškoti
Srčkani piškoti
Recept je objavljen v reviji Dober tek, februar 2017
KOLIČINA: 16-20 piškotov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 300 g moke in še malo za poprašitev
- 200 g masla
- ščep soli
- 120 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 velika rumenjaka
- 2 žlički vaniljeve arome
- 1⁄2 žličke rožne vode ali 25 g liofi liziranih malin,* zmletih v prah (po želji)
- rdeča ali rožnata jedilna barva
Priprava
Moko, na kocke narezano maslo in ščep soli damo v multipraktik in zmeljemo, da dobimo fi no drobtinasto zmes. Dodamo sladkor in rumenjaka ter mešamo, da dobimo gladko testo. Eno tretjino testa odvzamemo, preostalemu pa dodamo vaniljevo aromo in jo vmešamo. To testo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in ga pustimo na sobni temperaturi.
Prihranjeno tretjino testa vrnemo v multipraktik ter dodamo rožno vodo ali zmlete maline (po želji) in kapljico jedilne barve. Če je testo postalo premehko, vmešamo še nekaj žlic moke, da dobi podobno konsistenco kot vaniljevo testo. Obarvano testo damo v hladilnik, a ga ne pozabimo vzeti ven 30 minut prej, preden ga bomo zvaljali.
Obarvano testo debelo zvaljamo med dvema listoma papirja za peko. Z majhnim modelčkom v obliki srca (3 do 4 cm) izrežemo srčke. Testo valjamo in izrezu- jemo, dokler ne porabimo vsega. Srčke zložimo enega vrh drugega in jih stisnemo, da dobimo srčasto »palico« – pazimo, da ohranimo obliko srca. Zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in zamrznemo za 3 ure, da se strdi.
Ko je testo v obliki srca trdo, vaniljevo testo z rokami povaljamo v 3 valje, enako dolge, kot je palica v obliki srca. Vsakega prilepimo na eno stran srčkov in potlačimo, da dobimo debel valj, nato ga nežno povaljamo po delovni površini, da popolnoma obda obarvano testo in je zamrznjeno srčasto testo skrito v sredini. Za 2 uri postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 180 °C. Z ostrim nožem narežemo valj na 1 cm debele ploščice in jih položimo na pekač (ali dva), obložen s papirjem za peko – med piškoti pustimo nekaj prostora, ker se bodo malo razlezli. Pečemo jih 20 minut, nato jih ohladimo na kuhinjski mrežici. V nepredušno zaprti posodi se obdržijo do 4 dni.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.