Špinačni njoki s skuto
Špinača vsebuje toliko dobrega, da je na naših krožnikih ni nikoli preveč. Uživajte v njej!
Špinačni njoki s skuto
Špinača vsebuje toliko dobrega, da je na naših krožnikih ni nikoli preveč. Uživajte v njej!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2012
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g listov mlade špinače
- 1 strt strok česna
- manjša pest peteršiljevih listov
- 150 g albuminske skute (rikote)
- 85 g moke
- 2 jajci
- 100 g sveže naribanega parmezana
- sveže nariban muškatni orešek
- parmezan, oljčno olje in rukola, ko postrežemo
Priprava
V večjem loncu ali električnem grelcu za vodo zavremo vodo. Špinačo operemo, jo damo v večjo skledo in prelijemo z vrelo vodo. Pustimo 2 minuti, da špinača ovene, nato jo dobro odcedimo. Pustimo, da se ohladi, nato jo razporedimo po čisti kuhinjski krpi, jo vanjo zavijemo in močno stisnemo nad koritom, da odteče vsa odvečna voda. Drobno jo nasekljamo.
V veliko skledo damo špinačo, nasekljan peteršilj, česen, skuto, moko, jajca, sir in dober ščep muškatnega oreška, sestavine začinimo s soljo in poprom ter vse skupaj z vilicami dobro premešamo. Z mokrimi rokami oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih odlagamo na večji krožnik ali pladenj, nato pa vse skupaj damo za 30 minut v zamrzovalnik.
Ko želimo njoke skuhati, segrejemo pečico, da bo topla, in v večjem loncu zavremo vodo. Ogenj zmanjšamo in v vodo damo po 8 do 10 njokov. Ko priplavajo na površje, jih še kakšno minuto kuhamo, nato pa jih s penovko poberemo iz vode in jih shranimo na toplem v pečici, medtem ko kuhamo preostale. Njoke postrežemo na ogretih krožnikih, jih pobrizgamo z malo oljčnega olja ter posujemo z rukolo in parmezanom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.