
Sestavine
- 6 beljakov
- 350 g sladkorja
- 2 žlički kardamoma v prahu
- 1 žlička kakava
Preberite tudi

Življenje na dnu: riba, ki jo morate pokusiti
Romb je plemenita riba z morskega dna, ki s svojim nežnim, aromatičnim mesom osvaja gurmane po svetu. Ni najlepša, je pa med najokusnejšimi morskimi ribami.

Naravne tehnike barvanja pirhov, ki vas bodo navdušile
S pomočjo rastlin in živil lahko ustvarimo čudovite velikonočne barve.

Preprosti koraki, s katerimi bo meringa vedno uspela
Popolna meringa se začne pri enem samem koraku, ki ga mnogi spregledajo. Ključno je, da sneg stepemo ravno prav — a kako to doseči?
Sestavine
- 6 beljakov
- 350 g sladkorja
- 2 žlički kardamoma v prahu
- 1 žlička kakava
Postopek
Pečico segrejemo na 150 °C. Dva velika pekača obložimo s papirjem za peko. Beljake damo v čisto skledo in jih z električnim mešalnikom stepemo v čvrst sneg. Med stepanjem postopoma po žlicah dodajamo sladkor. Beljakova masa bo vedno bolj gosta in svilnata. Nežno vmešamo kardamom.
Z žlico na pekača enakomerno naložimo približno 48 kupčkov. Med kupčki naj bo nekaj prostora. S hrbtno stranjo žlice kupčke rahlo sploščimo in vanje naredimo jamice. S sitcem jih posipamo s kakavom in pečemo 1 uro, da se hrustljavo zapečejo. Pečico ugasnemo in vetrce pustimo v pečici, da se ohladijo. Naložimo jih na krožnik in postrežemo z različnimi kremami.
Recepti za kreme
Čokoladno-kostanjeva krema
125 g nasekljane temne čokolade stopimo v mikrovalovni pečici v 20-sekundnih intervalih (vmes jo vsakič premešamo) in pustimo, da se ohladi. Zmešamo 4 dl kisle smetane ali crème fraîche in 6 žlic sladkega kostanjevega pireja ter vmešamo v ohlajeno čokolado. (Kostanjev pire kupimo ali pa ga pripravimo sami, tako da olupljen kostanj skuhamo v oslajeni vodi in ga spiriramo.)
Krema s pasijonko in mangom
Izdolbemo pulpo 8 pasijonk in ji dodamo 1 nasekljan mango. Sadje približno 5 minut kuhamo na visoki temperaturi, da dobimo gosto in kašasto maso, nato jo pretlačimo skozi sito, da se znebimo semen. Stepemo 200 g sira maskarpone, 2 žlici sladkorja v prahu in 1 dl sladke smetane. Ko se zgosti, vmešamo še sadni pire. (Za ta recept lahko uporabimo tudi že pripravljen 100-odstotni pasijonkin in mangov pire.)
Krema z belo čokolado in pistacijami
V kozici zavremo vodo in dodamo 50 g izluščenih nesoljenih pistacijevih jedrc. Kozico za 10 minut postavimo na stran. Pistacije odcedimo, jim odstranimo kožice, tako da jih podrgnemo s čisto kuhinjsko krpo, nato jih drobno nasekljamo. V mikrovalovni pečici v 20-sekundnih intervalih stopimo 125 g nasekljane bele čokolade in pustimo, da se ohladi. 3 dl sladke smetane rahlo stepemo z 2 žlicama sladkorja v prahu. Vmešamo stopljeno čokolado in nasekljane pistacije.