Špageti z omako »Amatriciana«
Za to italijansko klasiko uporabite najboljši paradižnik in slanino!
Špageti z omako »Amatriciana«
Za to italijansko klasiko uporabite najboljši paradižnik in slanino!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2013
ČAS PRIPRAVE: 40 min
KOLIČINA: za 5–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 kg zrelega paradižnika
- 250 g prekajene slanine
- 2 majhna rdeča čilija
- 500 g špagetov
- 150 g naribanega sira pekorino (zorjen ovčji sir)
- sol
Priprava
Paradižnik grobo narežemo in v sekljalniku zmeljemo v kašo. Precedimo jo v veliko kozico, tako da s kuhalnico ali s hrbtno stranjo zajemalke skozi cedilo iztisnemo čim več paradižnikove mase. Pasiran paradižnik kuhljamo 20 do 30 minut, da se pokuha na tretjino in da dobimo približno 7 dl paradižnikove omake.
Slanino narežemo na kocke in damo v hladno ponev z debelim dnom. Ponev postavimo na srednje segreto ploščo in slanino počasi pražimo. Dodamo cele čilije in pražimo 8 do 10 minut, da se slanina zlato obarva in se iz nje izloči maščoba. Nato v ponev vlijemo paradižnikovo omako, zavremo, malo solimo in kuhamo še 4 do 5 minut.
Medtem skuhamo testenine, jih odcedimo in dodamo v omako. Nanje stresemo skoraj ves sir in dobro premešamo. Odstranimo cele čilije, testenine razdelimo na krožnike in potresemo s preostalim sirom.
Nasvet
Ta klasična južnoitalijanska paradižnikova omaka je pripravljena iz malo sestavin, vendar je pomembno, da uporabimo najboljši paradižnik in slanino, kar ju lahko dobimo. Če nimamo svežega paradižnika, lahko uporabimo tudi vložene pelate; 600 g pelatov sesekljamo in jih kuhamo 3 do 4 minute, nato jih dodamo praženi slanini in kuhamo še 4 do 5 minut. Poleg običajnih špagetov v Italiji pogosto z omako amatriciana uporabijo debelejše špagete z luknjico bucatine (bucatini all’amatriciana).
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.