Soparjene kitajske pogačice bao
Kitajske pogačice bao so vse bolj priljubljene tudi pri nas, z nekaj vaje pa si jih boste brez težav pripravili tudi sami
Soparjene kitajske pogačice bao
Kitajske pogačice bao so vse bolj priljubljene tudi pri nas, z nekaj vaje pa si jih boste brez težav pripravili tudi sami
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2020
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + 3 ure, 30 minut za vzhajanje
KOLIČINA: 18 pogačic
ZAHTEVNOST: Zahtevno
Sestavine
- 530 g moke in še malo za delovno površino
- 1 žlička instantnega suhega kvasa
- 1 1⁄2 žlice in še ščep sladkorja
- 1⁄2 žličke soli
- 0,5 dl mleka
- 1 žlica sončničnega olja in še malo za namastitev in premaz
- 1 žlica riževega kisa
- 1 žlička pecilnega praška
Priprava
V veliki skledi zmešamo moko, kvas, 1 1⁄2 žlice sladkorja in sol. (Testo lahko do konca tretjega koraka pripravimo tudi mešalniku z nastavkom za gnetenje.) Nato mešanici dodamo mleko, sončnično olje, rižev kis in 2 dl vode. Zamesimo testo in po potrebi dodamo še malo vode
Testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in ga gnetemo 10 do 15 minut oziroma toliko časa, da je gladko. Položimo ga v rahlo naoljeno skledo, pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 2 uri ali toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.
Testo zvrnemo na čisto delovno površino in ga pritisnemo s pestjo, da iztisnemo zrak. Z rokami ga sploščimo, posujemo s pecilnim praškom in gnetemo še 5 minut.
Testo zvaljamo v dolgo klobaso, debelo približno 3 cm, ki jo nato narežemo na približno 3 cm široke koščke – dobiti bi jih morali 18. Vsak kos testa z dlanmi povaljamo v kroglico in pustimo počivati 2 do 3 minute.
Vsako kroglico z valjarjem razvaljamo v ovalno obliko debeline približno 3 do 4 mm. Površino testa premažemo z oljem, z malo olja pa premažemo tudi jedilno paličico. Naoljeno paličico položimo na sredino vsakega ovala in testo preganemo čez paličico, ki jo potem previdno izvlečemo.
Pogačice polagamo na papir za peko. Pokrijemo jih s kuhinjsko krpo ali rahlo naoljeno prozorno folijo in na toplem pustimo vzhajati 1 uro in 30 minut, da narastejo na dvojno prostornino.
Na srednji temperaturi segrejemo velik parilnik. Pogačice soparimo 8 minut ali toliko časa, da se napihnejo (to bomo morali storiti v več porcijah). Pogačice odpremo in jih nadevamo s pečeno svinjino in marinirano zelenjavo. Jemo tople.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.