Solata z lososom, osočnikom in popečeno kumaro
Osvežilna poletna solata z lososom in divjim osočnikom
Solata z lososom, osočnikom in popečeno kumaro
Osvežilna poletna solata z lososom in divjim osočnikom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Julij/avgust 2019
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + 1 ura za ohlajanje
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 1 žlica morskih alg v obliki kosmičev ali zdrobljen list alge nori (za suši)
- 2 žlički zdrobljenega suhega čilija
- 1 žlica sladkorja demerara
- drobno naribana lupinica 2 limet
- sol
- 750 g fileja lososa (v kosu)
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 veliki kumari
- 2 zelena čilija
- 3 žlice vloženega ingverja (za suši)
- 150 g mladih poganjkov osočnika
- 1 žlica sezamovega olja
- 2 šopa pikantne listnate solate, npr. vodne kreše, rukole ali mizune
Priprava
Alge, čili, sladkor, limetino lupinico in 1 žličko soli damo v skledo in zmešamo. Lososov file s kožo navzdol položimo na pekač, obložen z aluminijasto folijo, in ga posujemo z algino mešanico. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in za 1 uro postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 180 °C. Lososa pokapamo z malo oljčnega olja in ga pečemo 25 do 30 minut ali toliko časa, da je komaj pečen. Vzamemo ga iz pečice in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
Medtem ko se losos ohlaja, segrejemo težko ponev ali ponev za žar. Kumari po dolgem razpolovimo in prerezane stranice premažemo z malo olja. S prerezano stranjo navzdol polovice položimo v ponev in pečemo 2 minuti, da so ožgane. Brez skrbi, če postanejo črne, okus bo imeniten. Popečene kumare vzamemo iz ponve in jih malo solimo. Narežemo jih na večje kose in damo v solatno skledo. Dodamo čili, narezan vloženi ingver, osočnik in sezamovo olje ter zmešamo.
Lososa natrgamo na grižljaj velike koščke in dodamo v skledo skupaj s solatnimi listi. Nežno pomešamo in pazimo, da lososa ne zdrobimo preveč, nato preložimo na servirni krožnik ali pladenj.
Osočnik
Osočnik je okusna obmorska divja rastlina. Ker raste na slanih tleh, je že sam po sebi precej slan in ga pri pripravi ne smemo soliti. Ima zelena mesnata členasta stebelca. Mlade poganjke brez stržena kar surove nalomimo v solate, starejše pa skuhamo, da se zmehčajo – 10 do 15 minut –, ko se malo ohladijo, pa mesnate dele osmukamo s trdih strženov. Najpogosteje ga pripravimo v solati, odličen je preprosto zabeljen z oljčnim oljem, prileže se zlasti k ribam, lahko pa ga dodajamo tudi v juhe in enolončnice.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.