Poletna solata s puranom, slanino in fižolom
Malokaj v poletnih mesecih prija tako kot solata, zlasti če jo naberemo na lastnem vrtu. Pa ste kdaj pomislili, od kod njeno ime?
Poletna solata s puranom, slanino in fižolom
Malokaj v poletnih mesecih prija tako kot solata, zlasti če jo naberemo na lastnem vrtu. Pa ste kdaj pomislili, od kod njeno ime?
Povezano je s soljo, saj je solata slana. Že stara latinščina pozna izraz (in)salata, ki pomeni nič drugega kot s soljo in kisom začinjena različna zelenjava.
Solat poznamo ogromno vrst, od klasične listnate prek paradižnikove, zeljne, krompirjeve, fižolove, niške, grške in šopske do testeninskih solat. V nemško govorečih deželah obožujejo težke solate z makaroni, majonezo in kockami posebne salame. Ampak poleti se bistveno bolj prileže lahka, sveža solata, ki jo lahko za samostojni obrok obogatimo s koščki pečenega mesa, s tunino in podobnim.
Sestavine
- 150 g mlade špinače
- 100 g natrganih listov solate
- 1 jabolko
- 150 g stročjega fižola
- sol in poper
- 200 g rezin slanine
- 400 g puranjih prsi
- 100 g sira z zelišči
- 1 manjša rdeča čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- ½ žlice medu
Priprava
Špinačo in solato operemo ter odcedimo. Jabolko narežemo na tanke rezine. Fižol očistimo in na kratko pokuhamo v osoljeni vodi, nato pa odcedimo in pustimo, da se osuši.
Rezine slanine popečemo v ponvi, da se zlato rjavo obarvajo. Puranje meso narežemo na trakove, solimo in popramo ter dobro popečemo v ponvi, v kateri smo pripravljali slanino.
Sir narežemo na koščke. Čebulo olupimo in narežemo na rezine.
V manjši posodi pripravimo preliv za solato, tako da zmešamo oljčno olje, balzamični kis, med, sol in poper ter dodamo rezine čebule.
Špinačo, solato, fižol in jabolko damo v skledo za solato, prelijemo s prelivom in premešamo. Po vrhu razporedimo še sir, purana in slanino ter postrežemo s kruhom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.