Solata s kuskusom in pisano zelenjavo
Solata s kuskusom in pisano zelenjavo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2012
ČAS PRIPRAVE: 12 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 400 g kuskusa
- 2 žlici oljčnega olja z limonovim okusom
- 50 g mehkih suhih marelic
- 1 kumara
- 1 velika rumena paprika
- 150 g razkoščičenih črnih oliv
- 150 g na soncu sušenih paradižnikov
- pest češnjevih paradižnikov
- sesekljan majhen šopek peteršilja
- sol
- poper
- limonov sok (po želji)
Priprava
Marelice narežemo na koščke. Kumari in papriki odstranimo semenje in ju narežemo na kocke. Tudi olive in sušeni paradižnik narežemo na koščke, češnjev paradižnik razpolovimo.
Kuskus stresemo v skledo in zalijemo s 7 dl vrele vode. Pokrijemo s folijo in pustimo, da kuskus nabreka in vpije vso vodo. Dodamo aromatizirano olje, solimo in ga nato z vilicami razrahljamo. Previdno vmešamo vse preostale sestavine in postrežemo kot prilogo pečenemu mesu. Po želji lahko kuskus začinimo tudi z limonovim sokom.
Oljčno olje z okusom limone
Oljčno olje z okusom po limoni je odlično tudi za solatne prelive. Pripravimo ga tako, da iz 1 ali 2 neškropljenih limon z lupilnikom odrežemo le rumeno plast lupine in jo damo v ponvico z 2 dl oljčnega olja. Na nizki temperaturi segrevamo približno 10 do 15 minut; pazite, da ne zavre. Odstavimo in počakamo, da se olje z limonovo lupino popolnoma ohladi, nato ga precedimo in spravimo v steklenico. Pomembno je, da uporabimo le rumeno plast lupine, bela notranja plast olje zagreni. Količino limonove lupine uporabimo po okusu, več je lupine, bolj je olje odišavljeno. Če se želimo izogniti segrevanju olja, damo limonovo lupino v stekleni kozarec skupaj z oljčnim oljem, kozarec zapremo in pustimo 2 tedna, da se olje aromatizira. Precedimo ga in shranimo v stekleničko.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.