Sočen veganski hruškov kolač
Sočen veganski hruškov kolač
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 8 čvrstih majhnih hrušk
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 paličici cimeta
- 1 zvezdnati janež
- 6 nageljnovih žbic
- obrezana lupina 1 bio limone
- obrezana lupina 1 bio pomaranče
- veganski sladoled, ko postrežemo (po želji)
biskvit
- 250 g izkoščičenih datljev
- 2 žlici lanenega semena
- 3 dl nesladkanega mandljevega mleka
- 2 dl rastlinskega olja
- 175 g temnega sladkorja muskovado
- 200 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička mletih začimb za jabolčni zavitek (ali mešanice cimeta, muškatnega oreška in pimenta)
- ½ žličke soli
- olje za model
Priprava
Hruške olupimo in jim odrežemo del pri muhi, da bodo stale pokonci; odrežemo toliko, da bodo ustrezale višini modla. Od spodaj jim z ostrim nožkom izrežemo peščišča. Pečke in muhe zavržemo, ostanke hruškovega mesa grobo narežemo in jih damo na stran. Sladkor, cimet, zvezdni janež, nageljnove žbice, lupino citrusov in 6 dl vode damo v kozico, dovolj široko, da vanjo lahko postavimo vse hruške. Zavremo in kuhamo na nizki temperaturi, dokler se sladkor ne stopi. V kozico zložimo hruške, pokrijemo s pokrovko ali kosom papirja za peko in kuhamo 15 minut, da nož zlahka zabodemo v sadež. Odstavimo in pustimo, da se hruške ohladijo v tekočini.
Naredimo testo. Datlje in laneno seme damo v drugo kozico in prilijemo mandljevo mleko. Počasi zavremo in na nizki temperaturi kuhamo 2 do 3 minute, da se datlji zmehčajo. Vse skupaj gladko zmeljemo v multipraktiku. Dodamo olje in še enkrat premešamo, nato vsebino mešalne posode postrgamo v skledico in postavimo na stran, da se malo ohladi. Pečico segrejemo na 180 °C. Model, velik 20 x 30 cm (po možnosti z ločljivim dnom), premažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko.
Suhe sestavine stresemo v veliko skledo in dobro premešamo. Morebitne grudice sladkorja zdrobimo med prsti in skledo od časa do časa potresemo, da se morebitne grudice dvignejo na površje. Dodamo datljevo zmes in temeljito premešamo. Na koncu vmešamo prihranjene koščke hrušk. Testo postrgamo v model in vanj pokonci posadimo hruške, katerih zgornja polovica naj gleda ven. Pečemo 35 do 40 minut, da se notranjost kolača speče. V sredino zabodemo zobotrebec – ko ga izvlečemo, mora biti čist. Če so na njem sledi mokrega testa, ga damo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut, nato znova preverimo, ali je pečen.
Medtem znova zavremo tekočino, v kateri so se kuhale hruške, in jo na nizki temperaturi kuhamo, dokler ne nastane svetleč sirup. Pečen kolač naj se ohlaja 5 do 10 minut, nato ga po vsej površini premažemo s sirupom. Preostalega postrežemo ob kolaču, zraven pa po želji še veganski sladoled.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.