Snežene kepe v čokoladni omaki
Klasične snežene kepe tokrat spremlja čokoladna omaka
Snežene kepe v čokoladni omaki
Klasične snežene kepe tokrat spremlja čokoladna omaka
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2021
ČAS PRIPRAVE: 30 min + ohlajanje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 150 g čokolade
- 5 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 4 jajca
- 80 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
za okras
- mandljevi lističi
- grenki kakav ali čokoladni ostružki (po želji)
Priprava
Najprej pripravimo kremo. Čokolado razlomimo na manjše kose. Vaniljev strok po dolgem razrežemo in postrgamo sredico. V kozici na nizkem ognju zavremo mleko z vaniljevim strokom in sredico. Ko zavre, odstavimo in vaniljev strok odstranimo. Mleko precedimo skozi drobno cedilo.
Beljake in rumenjake ločimo. Rumenjakom dodamo sladkor in stepamo, da zmes postane skoraj bela. V večji posodi zmešamo mleko in rumenjakovo zmes ter kuhamo na nizkem ognju nekaj minut (mleko ne sme zavreti), da se masa zgosti. Odstavimo jo z ognja in vmešamo čokolado. Ko se čokolada stopi, posodo ponovno postavimo na nizek ogenj za 3 minute in medtem ves čas enakomerno mešamo. Kremo prelijemo v čisto posodo in jo pokrijemo s prozorno folijo, tako se folija dotika kreme (tako preprečimo, da bi se na kremi naredila kožica). Pustimo jo, da se ohladi, vmes občasno premešamo, nato jo za najmanj 1 uro postavimo na hladno.
Medtem pripravimo snežene kepe. Beljake stepemo z vaniljevim sladkorjem v čvrst sneg. Zavremo večjo količino vode in vanjo polagamo zvrhane žlice snega (dobiti moramo osem kep). Poširamo jih 1 minuto in nato ohladimo na papirnati kuhinjski brisači, ki vpije odvečno tekočino.
Kremo nalijemo v skledice in v vsako postavimo po dve sneženi kepi. Potresemo ju z mandljevimi lističi, po želji pa tudi s kakavom v prahu ali čokoladnimi ostružki.
Snežene kepe ali îles flottantes
Prvi recept za snežene kepe ali îles flottantes je francoski kuharski mojster François-Pierre de la Varenne objavil v svoji kuharski knjigi iz leta 1651, kremo (najpogosteje vaniljevo) pa so sladici začeli dodajati kasneje.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.