Sestavine

  • 2 kg sliv
  • 2 kg želirnega sladkorja

Priprava

1.

Slive operemo, jim odstranimo peclje in koščice ter razrežemo na četrtine.

2.

Deset do petnajst slivovih koščic zdrobimo in jedrca v platneni vrečki dodamo k slivam. Pozneje vrečko odstranimo. Jedrca dajo marmeladi posebno aromo.

3.

Slivovo maso v veliki kozici zavremo, potem pa med stalnim mešanjem počasi kuhamo približno 1 uro. Kuhano maso zmešamo s paličnim mešalnikom do gladkega ali pustimo večje koščke.

4.

Dodamo želirni sladkor in s kuhalnico dobro zmešamo. Potem mora masa najmanj 5 minut močno vreti. Medtem moramo marmelado ves čas mešati, sicer se lahko prismodi. Kozarce skrbno operemo in jih prihranimo v čisti vroči vodi.

5.

Preden z marmelado napolnimo kozarce, naredimo preizkus želiranja. Žličko marmelade kanemo na ohlajen krožniček in preverimo, ali se začne marmelada strjevati. Če se to ne zgodi, moramo dodati še malo želirnega sladkorja in kuhati še nekaj minut.

6.

Kozarce vzamemo iz vroče vode, jih dobro odcedimo, napolnimo z marmelado in takoj zapremo.

Nasvet

Na površino še vroče marmelade v kozarcih lahko kanemo malo slivovega žganja, prižgemo, da alkoholni hlapi zgorijo, nato pa kozarce takoj zapremo.

1