
Sestavine
- 400 g sliv
- 1 limeta
- 2,5 dl rdečega grozdnega soka
- ½ cimetove skorjice
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 100 g ovsenih kosmičev
- 3 žlice kristalnega sladkorja
- 250 g skute (10 % maščobe)
- 3 beljaki
- maslo in naribani lešniki za model
cimetova pena
- 1,5 dl mleka
- ½ žličke cimeta
- 2 jajci
- 50 g medu
Preberite tudi

Najbolj rahla omleta: koraki do popolne omlete
Prava omleta je rahla in puhasta, ne pa kompaktna kot palačinka. Z nekaj triki lahko postanete mojstri omlet.

Čebulni olupki: Zaklad v kuhinji, ki ga večina še vedno meče proč
Odštevamo do velike noči! Za naravno barvanje pirhov začnite že danes zbirati čebulne olupke – zbrali smo recepte, kjer porabite res veliko čebule.

Vse skrivnosti za pripravo popolne potice
Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.
Sestavine
- 400 g sliv
- 1 limeta
- 2,5 dl rdečega grozdnega soka
- ½ cimetove skorjice
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 100 g ovsenih kosmičev
- 3 žlice kristalnega sladkorja
- 250 g skute (10 % maščobe)
- 3 beljaki
- maslo in naribani lešniki za model
cimetova pena
- 1,5 dl mleka
- ½ žličke cimeta
- 2 jajci
- 50 g medu
Postopek
Slive operemo, razpolovimo in jim odstranimo koščice. Limeto operemo, osušimo in lupino drobno ostrgamo. Nato sadež razpolovimo in iztisnemo sok.
V kozici zavremo grozdni sok s cimetovo skorjico in vaniljevim sladkorjem. Dodamo slive, jih kuhljamo 3 minute, nato jih poberemo iz kozice. Prevretku dodamo limetin sok in vse skupaj povremo do polovice. Prevretek precedimo, ponovno stresemo vanj slive in damo na hladno.
Skuto zmešamo z ovsenimi kosmiči in dvema žlicama sladkorja. Beljak stepemo z limetino lupinico in žlico kristalnega sladkorja v čvrst sneg.
Modelčke namažemo z maslom in potresemo z naribanimi lešniki. Sneg vmešamo v skutno zmes, nato pa maso izmenično s slivami napolnimo v modelčke. Narastek pečemo v prej ogreti ventilatorski pečici pri 160 °C približno 15 minut.
Medtem pripravimo cimetovo peno. Mleko zavremo s cimetom in odstavimo. Dodamo jajca in med ter spenimo s paličnim mešalnikom. Slivov narastek vzamemo iz pečice in ponudimo s cimetovo peno.