Sestavine

  • 175 g masla in še malo za model
  • 500 g sliv (ali ringlojev)
  • 175 g svetlega sladkorja muskovado
  • 175 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 175 g mletih lešnikov
  • 3 jajca
  • 50 g temne čokolade (s 70 % kakava)
  • 2 žlici celih lešnikov
  • 2 žlici slivove ali ribezove marmelade ali džema

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Štiri slive razpolovimo, jim odstranimo koščice in prihranimo za pozneje, preostale razkoščičimo in narežemo na koščke. Čokolado grobo nasekljamo.

2.

V veliko skledo damo sladkor, maslo, moko, mlete lešnike, jajca in pecilni prašek ter z električnim mešalnikom stepamo 1 do 2 minuti, da dobimo gladko in zračno maso. Vmešamo narezane slive in čokolado, nato testo preložimo v model in zgladimo površino.

3.

Prihranjene razpolovljene slive razporedimo po vrhu in jih rahlo vtisnemo v testo. Posujemo s celimi lešniki in postavimo v pečico za 50 minut do 1 ure, da se kolač po vrhu zlato rjavo zapeče in je čvrst na dotik. Če je videti, da se bo po vrhu preveč zapekel, ga zadnjih 15 minut pokrijemo s folijo. V modlu ga ohlajamo 10 minut, nato vzamemo iz modla, odluščimo papir in pustimo, da se do konca ohladi na kuhinjski mrežici. Marmelado segrejemo in z njo premažemo vrh kolača, preden ga postrežemo.

3