Sestavine

  • 6 srednje velikih jajc
  • 100 g navadnega jogurta
  • 1⁄2 dl mleka
  • 450 g zmehčanega masla
  • 450 g svetlo rjavega sladkorja
  • 450 g moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • drobno naribana lupinica 1 limone
  • olje za modle

navlažitev

  • sok 1 limone
  • 3 žlice bezgovega sirupa

krema

  • 250 g zmehčanega masla
  • 300 g polnomastnega kremnega sira
  • 700 g sladkorja v prahu
  • drobno naribana lupinica 1 limone
  • sveže užitne cvetlice za okras

Priprava

1.

Pečico ogrejemo na 160 °C. Dno in obod treh modlov za torte premera 20 cm premažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. V vrču z metlico zmešamo jajca, jogurt in mleko. V veliki skledi z ročnim električnim mešalnikom stepemo jajca in sladkor, da dobimo rahlo penasto zmes, nato dodamo moko, jajčno mešanico iz vrča in limonovo lupinico ter gladko zmešamo. Maso razdelimo v modle, zgladimo površino in pečemo 40 minut.

2.

Zmešamo limonov sok in bezgov sirup. Pečene biskvite po vsej površini prebodemo z zobotrebcem in z žlico navlažimo z mešanico limone in sirupa. Pustimo, da se ohladijo v modlih. (Ohlajene kolače lahko zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in za največ 3 dni shranimo v hladilnik, preden sestavimo torto.)

3.

Za kremo maslo gladko stepemo z ročnim električnim mešalnikom. Dodamo polovico sladkorja v prahu in mešanico pretlačimo z lopatico (tako v mešanici ne bo nastal »oblak« sladkorja), nato spet stepemo. Dodamo preostali sladkor, kremni sir in limonovo lupinico, spet pretlačimo z lopatico in nato gladko zmešamo z mešalnikom.

4.

Pripravimo stojalo in na njem sestavimo torto, tako da zlagamo plasti biskvita in vsako obilno premažemo s kremo. Večino preostale kreme nakopičimo na vrh in jo nato s paletnim nožem razmažemo po površini in obodu, tako da ustvarjamo vrtince. Nazadnje na vrh dodamo še preostalo kremo, s katero zapolnimo morebitne vrzeli v premazu. Okrasimo jo z užitnim sezonskim cvetjem.

2