Sladoled iz pinjenca in rjavega sladkorja z rženim kruhom
Sladoled iz pinjenca in rjavega sladkorja z rženim kruhom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + hlajenje
KOLIČINA: za pribl. 7 dl
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 4 dl sladke smetane
- 150 g sladkorja v prahu
- 5 velikih rumenjakov
- 4 dl pinjenca
- ščepec soli
karamelizirane krušne drobtine
- 125 g rženega kruha ali pumpernikla brez skorje
- 20 g masla
- 50 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
Priprava
Najprej pripravimo karamelizirane krušne drobtine. Pečico segrejemo na 180 °C. Polovico kruha natrgamo na koščke, ki naj ne bodo večji od grahovih zrn. (Bolje je, da to naredimo ročno kot v multipraktiku.) Preostali kruh zmeljemo v multipraktiku v grobe drobtine. Najboljša je mešanica, ki nima povsem enakomerne teksture.
V ponvi stopimo maslo in ga segrevamo tako dolgo, da rahlo porjavi. Tedaj ga odstavimo z ognja in vanj vmešamo krušne drobtine in sladkor. Zmes razprostremo na papir za peko (pazimo, da ni grudičasta) in pečemo 20 minut. Medtem jo nekajkrat premešamo. Ko se mešanica hrustljavo zapeče, jo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
V kozici z debelim dnom segrejemo sladko smetano s 100 g sladkorja v prahu in ščepcem soli, da skoraj zavre. Tedaj kozico odstavimo z ognja in jo postavimo na stran za približno 5 minut. V skledi stepemo rumenjake s preostalim sladkorjem in prilijemo smetanovo mešanico; medtem ves čas mešamo. Kozico temeljito splaknemo in vanjo vlijemo kremo.
Kremo segrevamo pri nizki temperaturi in jo mešamo, dokler se tako ne zgosti, da se prime hrbtne strani žlice; to bo trajalo približno 8 do 10 minut. Pazimo, da krema ne zavre, sicer se bo sesirila. Takoj ko je dovolj gosta, jo prelijemo v mrzlo skledo in vmešamo pinjenec. Medtem ko se krema ohlaja, jo od časa do časa premešamo, nato jo pokrijemo in postavimo v hladilnik.
Kremo nalijemo v aparat za sladoled in sledimo navodilom proizvalalca. Ko je sladoled skoraj zamrznjen, vmešamo drobtine. Preložimo ga v posodo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v zamrzovalnik. Če nimamo aparata za pripravo sladoleda, kremo vlijemo v plitvo posodo in jo postavimo v zamrzovalnik. Vsakih nekaj ur jo vzamemo ven in krepko premešamo z električnim mešalnikom, da razbijemo ledene kristale. Ko je krema skoraj zamrznjena, ji dodamo drobtine. Sladoled mora biti gladek in kremast.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.