Sestavine

  • 3 lističi želatine
  • 3 dl sladke smetane
  • 3 dl mleka
  • 200 g svetlo rjavega sladkorja
  • 4 lovorovi listi

sirup

  • 100 g rjavega kristalnega sladkorja
  • 4 lovorovi listi
  • sok ½ limete
  • 1,5 dl vode

Priprava

1.

Najprej pripravimo sirup. V kozici z vodo pri nizki temperaturi stopimo sladkor in pustimo, da tekočina povre skoraj do polovice. V skledo damo lovorove liste (najprej jih zmečkamo v pesti), jih prelijemo z vročim sirupom in limetinim sokom, pokrijemo in postavimo na hladen prostor za vsaj štiri ure, da se okusi prepojijo med sabo (če imamo čas, to storimo vnaprej in mešanico postavimo na stran za vsaj dva dni). Nato sirup precedimo v steklenico. V hladilniku ga lahko hranimo en teden. Če ga želimo hraniti dlje, ga še enkrat zavremo, preden ga precedimo v steklenico.

2.

Lističe želatine namočimo v skledi z mrzlo vodo in postavimo na stran. V kozico damo smetano, mleko, sladkor in lovorove liste (pred tem jih zmečkamo) in vse skupaj zavremo. Mešamo, da se sladkor stopi, nato odstavimo z ognja. Želatino ožmemo in jo vmešamo v vročo kremo, dokler se popolnoma ne stopi. Pustimo, da se mešanica 10 minut ohlaja, nato odstranimo lovorove liste. Kremo vlijemo v 6 do 8 okrasnih kozarcev in jo za čez noč postavimo v hladilnik, da se strdi. Tik preden postrežemo, jo prelijemo s sirupom.

3