Skutni zavitek z robidnicami
Skutni zavitek z robidnicami
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + počivanje nadeva
KOLIČINA: 2 zavitka
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Poletni dnevi marsikoga zvabijo v hribe, kjer v kočah ponujajo raznorazne zavitke. Okus skutnega zavitka z robidnicami, ki bi vas pričakal na več kot 1000 metrih nadmorske višine, pa si sedaj lahko pričarate kar doma, če sledite temu receptu.
Sestavine
- 2 kosa razvaljanega listnatega testa po pribl. 270 g
nadev
- 120 g zmehčanega masla
- 160 g sladkorja
- 3 jajca
- 500 g skute
- 100 g kisle smetane
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- ščep soli
- 2 žlici praška za puding (po potrebi)
- 500 g robidnic (lahko tudi borovnic ali drugega jagodičja)
- jajce za premaz
- sladkor v prahu za posip
Priprava
Za nadev penasto umešamo maslo in sladkor, nato počasi drugega za drugim vmešamo jajca. Vmešamo skuto, kislo smetano, vaniljev sladkor in sol – a pozor, ne mešamo preveč, sicer bo masa tekoča; če se to vseeno zgodi, vmešamo žlico ali dve praška za puding. Nadev postavimo v hladilnik, najbolje čez noč.
Testo razvijemo in ga na papirju, s katerim je bil zavit, previdno razvaljamo še tanjše, a pazimo, da se ne raztrga. Na sredino vsakega kosa nadevamo nadev in nanj razporedimo robidnice. Spodnji del testa preganemo čez nadev, ga premažemo z razžvrkljanim jajcem, nato pa zgornji del testa previdno še malo stanjšamo, da ga bomo lahko preganili čez zavitek tako, da bo rob na dnu – tako zgornja plast testa ne bo predebela, rob pa ne bo viden. Zavitek premažemo z jajcem.
Zavitek postavimo v pečico, ogreto na 175 °C, in pečemo 35 do 40 minut. Ponudimo posutega s sladkorjem v prahu.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.