Sirov kolač »šabesa«
Sirov kolač »šabesa«
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2017
ČAS PRIPRAVE: 35 min + 4h strjevanje
KOLIČINA: torta premera 21 cm (12 kosov)
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
bezgov biskvit
- 3 jajca
- 100 g sladkorja
- 100 g bezgovega sirupa
- 220 g moke
- 10 g pecilnega praška
- 150 g masla
- bezgov sirup za navlažitev
bezgova krema
- 350 g kremnega sira
- 250 g kisle smetane
- 120 g grškega jogurta
- 150 g bezgovega sirupa
- 120 g sladke smetane
- 2 vrečki želatine v prahu
limonovo-bezgova marmelada (glazura)
- 170 g kupljenega limonovega pireja
- 70 g bezgovega sirupa
- 50 g sladkorja v prahu (oziroma po okusu)
- 3 g agarja
- 6 g pektina
Priprava
Za biskvit jajca in sladkor stepemo v bogato peno. Dodamo bezgov sirup in še malo stepemo. Potem vmešamo presejano moko in pecilni prašek, na koncu pa še stopljeno maslo. Nadevamo v model za torte premera 21 cm, obložen s papirjem za peko, in pečemo na 180 °C 10 do 12 minut. Če je biskvit pečen, preverimo s prstom – če se ob pritisku vrne v prvotno obliko, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa ostane čist, je pecivo pečeno. Pustimo, da se ohladi.
Za bezgovo kremo v mešalniku kremni sir zmešamo s sladkorjem, nato počasi dodajamo kislo smetano in jogurt. Šele potem počasi dolivamo bezgov sirup. Na koncu dodamo stepeno sladko smetano in želatino, ki smo jo stopili v 10 žlicah vode. Vmešamo jo narahlo, da se zmes ne »sesiri« in ohrani rahlo teksturo.
Ohlajen biskvit v modlu navlažimo z bezgovim sirupom, razredčenim z malo vode (odvisno, kako močan bezgov okus želimo). Kremo razprostremo na biskvit v modlu in postavimo v hladilnik za 4 ure, da se strdi.
Za glazuro limonov pire, bezgov sirup in sladkor segrevamo do vrenja, nato dodamo agar in pektin ter kuhamo še 3 do 4 minute, da se mešanica zgosti. Pustimo 5 minut, da se malo ohladi, nato še s toplo glazuro prelijemo tortico. Počakamo, da se glazura strdi, nato odstranimo obod modla, po želji okrasimo s sadjem in postrežemo.
Limonin pire
Dobi se v bolje založenih supermarketih in specializiranih trgovinah.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.