Sirov kolač s češnjevim džemom
Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom
Sirov kolač s češnjevim džemom
Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2016
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 45 min + ohlajanje
KOLIČINA: 10 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g mandljevih piškotov
- 100 g popraženih mandljevih lističev
- ½ žličke mandljeve arome
- 100 g masla
- 900 g polnomastnega kremnega sira
- 250 g sladkorja
- 4 žlice moke
- 1 žlička vaniljeve arome
- 3 velika jajca
- 2 dl kisle smetane
- 150 g češnjevega džema
- sladkor v prahu za posip
- stepena smetana, ko postrežemo
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Model za torte premera 23 cm, z ločljivim obodom, po dnu in obodu obložimo s papirjem za peko. Piškote in 75 g mandljevih lističev stresemo v vrečko za zamrzovanje (najbolje dvojno, tako da damo eno vrečko v drugo) in jih z valjarjem zdrobimo v drobtine. Te zmešamo z mandljevo aromo in stopljenim maslom. Mešanico pritisnemo ob dno pripravljenega modla in pečemo 10 minut. Nato pustimo, da se hladi, in se lotimo nadeva.
V veliki skledi z mešalnikom stepamo kremni sir, dokler ni povsem gladek. Dodamo sladkor in spet mešamo. Vmešamo moko, vaniljevo aromo, jajca – drugo za drugim – in nazadnje kislo smetano.
Mešanico z žlico nadevamo na podlago v modlu, tu in tam pa vmes položimo žlico džema. Nadev po vrhu kar se da nežno poravnamo.
Model pazljivo postavimo na srednjo rešetko v pečici in pečemo 10 minut, nato posujemo s preostalimi mandljevimi lističi. Temperaturo znižamo na 110 °C in pečemo še 35 minut. Ugasnemo pečico, vrata pa pustimo zaprta; kolač naj ostane v njej še eno uro. Odpremo vrata pečice in jih še eno uro pustimo priprta (lahko jih zagozdimo s kuharsko rokavico). Kolač naj se nato še eno uro hladi na sobni temperaturi, potem pa ga pokrijemo in čez noč postavimo v hladilnik.
Naslednji dan vzamemo kolač iz modla in previdno odstranimo papir za peko. Potresemo ga s sladkorjem v prahu in postrežemo s stepeno smetano.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.