Sestavine

sirčkove tortice

  • 100 g maslenih piškotov
  • 30 g stopljenega masla
  • 450 g polnomastnega kremnega sira
  • 1,5 dl pinjenca
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce + 1 rumenjak
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome

sadje

  • mešano koščičasto sadje (mi smo uporabili 2 marelici, 2 ringloja in 1 majhno breskev)
  • 1 žlica medu
  • 2 žlici desertnega vina
  • kanček vaniljevega izvlečka ali arome
  • pest malin ali robidnic
  • 9 žličk marelične marmelade

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 150 °C. Devet vdolbin pekača za mafine obložimo s papirnatimi modelčki. Piškote damo v vrečko za zamrzovanje in jih zdrobimo z valjarjem ali pa jih zmeljemo v multipraktiku, nato drobtine zmešamo s stopljenim maslom. Drobtine razdelimo v modelčke in jih s hrbtno stranjo žlice čvrsto pritisnemo ob dno.

2.

V vrču stepemo kremni sir, pinjenec, sladkor, celo jajce in rumenjak ter vaniljo. Mešanico nalijemo na piškotno podlago, tako da so modelčki napolnjeni do vrha. Pečemo 20 minut, nato pečico ugasnemo in tortice pustimo v njej še 2 uri oziroma toliko časa, da se pečica popolnoma ohladi. Nato jih za najmanj 3 ure, še bolje pa čez noč, shranimo v hladilnik.

3.

Pečico segrejemo na 180 °C. Koščičasto sadje razpolovimo ali narežemo na četrtine in odstranimo koščice. V pekaču ga pomešamo z medom, vinom in vaniljo ter postavimo v ogreto pečico za 15 minut, da se malo zmehča ter tu in tam karamelizira. Dodamo maline ali robidnice in pečemo še 2 do 3 minute, da so videti sijoče in sočne. Pustimo, da se sadje ohladi.

4.

Ko želimo postreči, tortice zložimo na pladenj ali posamezne krožnike ter vsako obložimo z žličko marmelade in malo pečenega sadja ter pokapamo s sokovi iz pekača.

3