Sirčkove tortice s pinjencem in medeno pečenim sadjem
Pisane tortice za poletni piknik
Sirčkove tortice s pinjencem in medeno pečenim sadjem
Pisane tortice za poletni piknik
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Julij/avgust 2019
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min + vsaj 5 ur za hlajenje
KOLIČINA: 9 tortic
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
sirčkove tortice
- 100 g maslenih piškotov
- 30 g stopljenega masla
- 450 g polnomastnega kremnega sira
- 1,5 dl pinjenca
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 jajce + 1 rumenjak
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
sadje
- mešano koščičasto sadje (mi smo uporabili 2 marelici, 2 ringloja in 1 majhno breskev)
- 1 žlica medu
- 2 žlici desertnega vina
- kanček vaniljevega izvlečka ali arome
- pest malin ali robidnic
- 9 žličk marelične marmelade
Priprava
Pečico segrejemo na 150 °C. Devet vdolbin pekača za mafine obložimo s papirnatimi modelčki. Piškote damo v vrečko za zamrzovanje in jih zdrobimo z valjarjem ali pa jih zmeljemo v multipraktiku, nato drobtine zmešamo s stopljenim maslom. Drobtine razdelimo v modelčke in jih s hrbtno stranjo žlice čvrsto pritisnemo ob dno.
V vrču stepemo kremni sir, pinjenec, sladkor, celo jajce in rumenjak ter vaniljo. Mešanico nalijemo na piškotno podlago, tako da so modelčki napolnjeni do vrha. Pečemo 20 minut, nato pečico ugasnemo in tortice pustimo v njej še 2 uri oziroma toliko časa, da se pečica popolnoma ohladi. Nato jih za najmanj 3 ure, še bolje pa čez noč, shranimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 180 °C. Koščičasto sadje razpolovimo ali narežemo na četrtine in odstranimo koščice. V pekaču ga pomešamo z medom, vinom in vaniljo ter postavimo v ogreto pečico za 15 minut, da se malo zmehča ter tu in tam karamelizira. Dodamo maline ali robidnice in pečemo še 2 do 3 minute, da so videti sijoče in sočne. Pustimo, da se sadje ohladi.
Ko želimo postreči, tortice zložimo na pladenj ali posamezne krožnike ter vsako obložimo z žličko marmelade in malo pečenega sadja ter pokapamo s sokovi iz pekača.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.