Sarme iz pečice
Sarme iz pečice
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2015
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 45 min
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 1 manjša glava kislega zelja
- 500 g mešanega mletega mesa
- ½ dl olja
- 1 čebula
- 100 g riža
- 2 jajci
- 1 lovorjev list
- 100 g dimljene slanine
- sol
- poper
paprična omaka
- ½ dl olja
- 2 žlici moke
- 150 g čebule
- 3 žlice sladke mlete paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- ½ l goveje jušne osnove
- sol
- poper
Priprava
Zeljne liste ločimo od glave. Odebeljeni del lista (kocen) izrežemo ali potolčemo, da list lahko upognemo.
Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo mleto meso, nato pa še nekoliko prevret in odcejen riž. Pražimo nekaj minut, odstavimo, malo ohladimo in primešamo jajci, poper in sol.
Na pripravljene zeljne liste polagamo po žlico nadeva. Eno stran lista zapognemo preko nadeva, zavijemo sarmo v zvitek, na nasprotni strani pa list s prstom potisnemo proti sredini sarme. Tako pripravljene sarme se nam med kuho ne bodo odvijale.
Ostanke zelja (obrezke od listov in sredino glave) zrežemo na nekoliko širše rezance in polovico rezancev potresemo po dnu pekača. Nanj razvrstimo pripravljene sarme in mednje polagamo koščke slanine in lovorjev list za boljši okus. Po vrhu sarm razprostremo ostanek narezanega zelja. Zalijemo z vrelo vodo, ki naj sega približno do polovice vsebine v pekaču. Pokrito dušimo v pečici pri temperaturi 190 °C približno uro in pol. Med dušenjem pekač večkrat potresemo (ne mešamo s kuhalnico).
Pripravimo paprično omako. Na segretem olju zarumenimo moko, dodamo sesekljano čebulo, potresemo s papriko, primešamo paradižnikovo mezgo, zalijemo z vrelo jušno osnovo in zavremo. Solimo in popramo. Dušenim sarmam prilijemo paprično omako in v pečici pri 200 °C pečemo še približno 20 minut, da se lepo zapečejo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.