Sestavine

  • 500 g moke
  • 100 g sladkorja, najbolje rjavega
  • 150 g masla
  • 30 g kvasa
  • 5 jajc
  • sol
  • nastrgana limonova lupinica
  • rum
  • 2–3 prgišča različnega suhega sadja (jabolka, hruške, slive)
  • nekaj arancinov (kandirane pomarančne lupine)
  • grozdne jagode
  • tekoče maslo za premaz

Priprava

1.

Iz sestavin pripravimo srednje čvrsto kvašeno testo. Suho sadje narežemo na majhne koščke in ga skuhamo v rumu (ne preveč mehko). Sadje ohladimo in ga potem, ko je kvašeno testo enkrat vzhajalo, skupaj z grozdnimi jagodami vgnetemo v testo.

2.

Testo položimo v namaščen in pomokan model, postavimo na toplo (na primer k topli peči) in ga pustimo še enkrat vzhajati. Kolač premažemo z veliko masla in bolj počasi pečemo v pečici, dokler ne dobi svetlo rjave barve. Medtem površino kolača večkrat premažemo s tekočim maslom. Z maslom ne varčujmo! Postrežemo še toplega.

14