Sestavine

  • maslo za model
  • 150 g svetlega sladkorja muskovado
  • 2 srednje veliki jajci
  • 1 1⁄2 pretlačene banane
  • 0,75 dl sončničnega olja
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 1 1⁄2 žličke vaniljeve paste ali izvlečka
  • 2 1⁄2 žličke rožne harise (glej spodaj)
  • 150 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1⁄4 žličke sode bikarbone
  • 3⁄4 žličke mletega cimeta
  • 3⁄4 žličke mletega ingverja
  • ščep soli
  • 50 g drobno nasekljanih ameriških orehov (pekanov), lahko tudi navadnih
  • 150 g drobno narezanega ananasa iz pločevinke (sok prihranimo)

premaz

  • 100 g zmehčanega masla
  • 125 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica ananasovega soka iz pločevinke
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1 žlička rožne harise
  • nasekljani ameriški orehi (pekani) za okras

Priprava

1.

Model za 900-gramsko štruco namažemo z maslom in dno obložimo s trakom papirja za peko. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).

2.

Sladkor in jajci stepamo z električnim mešalnikom, da nastane rahla penasta masa. Dodamo pretlačeno banano, sončnično in oljčno olje, vaniljo in hariso. Stepemo, nato na maso presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, začimbe in sol ter vse skupaj previdno zmešamo z žlico. Dodamo orehe, ananas in 2 žlici soka (nekaj ga prihranimo še za premaz). Vse zmešamo, da dobimo gosto, a še tekoče testo – če je prečvrsto, vmešamo še malo ananasovega soka.

3.

Testo nalijemo v model in pečemo 1 uro ali toliko časa, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino kolača, čist, ko ga izvlečemo. Čas peke je lahko odvisen tudi od tega, koliko tekočine je v sadju – če pecivo potrebuje več časa, ga pokrijemo z aluminijasto folijo, da se ne zažge. Pustimo, da se kolač 20 minut ohlaja v modelu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladi.

4.

Za premaz z električnim mešalnikom stepamo maslo in sladkor, da nastane svetla in penasta masa. Dodamo ananasov sok, cimet in hariso ter spet stepemo. Kolač premažemo, ga posujemo z orehi in postrežemo.

Rožna harisa

Rožna harisa je harisina pasta, ki ji dodamo suhe cvetne lističe vrtnic ali rožno vodo – in z njo obogatimo sladice. Rožno vodo dodajamo po pol žličke naenkrat, dobro premešamo in vsakič malo pokusimo, da harisa ne bo imela premočnega vonja in okusa po vrtnicah.

5