S hariso začinjen bananin kolač z ananasom
Bananin kolač z ananasom zaživi s kančkom pikantne harise
S hariso začinjen bananin kolač z ananasom
Bananin kolač z ananasom zaživi s kančkom pikantne harise
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2020
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min
KOLIČINA: za 10 do 12 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- maslo za model
- 150 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 srednje veliki jajci
- 1 1⁄2 pretlačene banane
- 0,75 dl sončničnega olja
- 0,5 dl oljčnega olja
- 1 1⁄2 žličke vaniljeve paste ali izvlečka
- 2 1⁄2 žličke rožne harise (glej spodaj)
- 150 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1⁄4 žličke sode bikarbone
- 3⁄4 žličke mletega cimeta
- 3⁄4 žličke mletega ingverja
- ščep soli
- 50 g drobno nasekljanih ameriških orehov (pekanov), lahko tudi navadnih
- 150 g drobno narezanega ananasa iz pločevinke (sok prihranimo)
premaz
- 100 g zmehčanega masla
- 125 g sladkorja v prahu
- 1 žlica ananasovega soka iz pločevinke
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička rožne harise
- nasekljani ameriški orehi (pekani) za okras
Priprava
Model za 900-gramsko štruco namažemo z maslom in dno obložimo s trakom papirja za peko. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).
Sladkor in jajci stepamo z električnim mešalnikom, da nastane rahla penasta masa. Dodamo pretlačeno banano, sončnično in oljčno olje, vaniljo in hariso. Stepemo, nato na maso presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, začimbe in sol ter vse skupaj previdno zmešamo z žlico. Dodamo orehe, ananas in 2 žlici soka (nekaj ga prihranimo še za premaz). Vse zmešamo, da dobimo gosto, a še tekoče testo – če je prečvrsto, vmešamo še malo ananasovega soka.
Testo nalijemo v model in pečemo 1 uro ali toliko časa, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino kolača, čist, ko ga izvlečemo. Čas peke je lahko odvisen tudi od tega, koliko tekočine je v sadju – če pecivo potrebuje več časa, ga pokrijemo z aluminijasto folijo, da se ne zažge. Pustimo, da se kolač 20 minut ohlaja v modelu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladi.
Za premaz z električnim mešalnikom stepamo maslo in sladkor, da nastane svetla in penasta masa. Dodamo ananasov sok, cimet in hariso ter spet stepemo. Kolač premažemo, ga posujemo z orehi in postrežemo.
Rožna harisa
Rožna harisa je harisina pasta, ki ji dodamo suhe cvetne lističe vrtnic ali rožno vodo – in z njo obogatimo sladice. Rožno vodo dodajamo po pol žličke naenkrat, dobro premešamo in vsakič malo pokusimo, da harisa ne bo imela premočnega vonja in okusa po vrtnicah.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.