Sestavine

za omako

  • 200 g kisle smetane
  • 2 žlici delikatesnega hrena
  • 2 žlici drobno nasekljanih peteršiljevih lističev
  • 2 žlici drobno nasekljanih peteršiljevih lističev
  • 2 žlički worcestrske omake
  • 1⁄2 žličke grobe morske soli
  • 1⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra
  • 4 steaki iz rostbifa oz. ledveni steaki (vsak težak pribl. 300 g in debel 2 1⁄2 cm), odvečno maščobo obrežemo
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici dijonske gorčice
  • 3⁄4 žličke grobe morske soli
  • 3⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra

Priprava

1.

V skledici gladko zmešamo sestavine za omako.

2.

Steake po obeh straneh najprej rahlo namažemo z oljem, nato pa še z gorčico, solimo in popramo. Pred peko naj 15 do 20 minut stojijo na sobni temperaturi.

3.

Žar pripravimo za močno direktno vročino (230 do 290 °C).

4.

Rešetko žara očistimo s ščetko. Steake pečemo na močni direktni vročini z zaprtim pokrovom, dokler niso pečeni po našem okusu, za manj pečeno (medium rare) meso potrebujejo 6 do 8 minut; medtem jih enkrat obrnemo. Steake vzamemo z žara in pustimo počivati 3 do 5 minut.

5.

Tople steake postrežemo s hrenovo omako. Po želji priložimo še narezane paradižnike, začinjene z zelišči.

3