Rižota s šunko, sirom in grahom
Kako porabiti velikonočno šunko?
Rižota s šunko, sirom in grahom
Kako porabiti velikonočno šunko?
Recept je objavljen v reviji Dober tek, April 2019
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 žlica olja
- 1 nasekljana čebula
- 2 drobno nasekljana stroka česna
- 300 g riža za rižote
- 1 1⁄4 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 150 g zamrznjenega graha
- 180 g velikonočne šunke
- 2 žlički ostre angleške gorčice
- 3 žlice maskarponeja
- 100 g naribanega zorjenega sira čedar in še malo, ko postrežemo (po želji)
Priprava
V veliki težki ognjevarni kozici segrejemo olje in na njem pražimo nasekljano čebulo 5 minut na srednji temperaturi, da se zmehča. Primešamo drobno nasekljan česen in riž ter pražimo še 30 sekund do 1 minuto. Prilijemo jušno osnovo in zavremo, nato kozico pokrijemo in na srednji temperaturi kuhamo približno 15 minut, medtem občasno pomešamo, da je riž skoraj kuhan.
Dodamo grah, na kocke narezano šunko, gorčico, maskarpone in sir ter kuhamo še nekaj minut, da je riž ravno prav kuhan in se sir stopi. Po potrebi še solimo in popramo ter postrežemo z naribanim sirom za posipanje.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.