Rižota s kostanjem in gorgonzolo
Čudovito kremasta rižota s kostanjem in gorgonzolo bo postala stalnica jesenskih jedilnikov
Rižota s kostanjem in gorgonzolo
Čudovito kremasta rižota s kostanjem in gorgonzolo bo postala stalnica jesenskih jedilnikov
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2018
ČAS PRIPRAVE: 35 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici masla
- 1 čebula
- 350 g riža za rižote
- 2 dl belega vina
- 250 g kuhanega kostanja
- 1,2 litra vroče zelenjavne jušne osnove
- 1 žlička sesekljanih lističev timijana
- 150 g masla
- 150 g gorgonzole
- 100 g sveže naribanega parmezana
Priprava
V veliki kozici segrejemo olje in maslo. Ko se maslo stopi, dodamo drobno sesekljano čebulo in jo pražimo 5 minut, nato vsujemo riž in med mešanjem pražimo še nekaj minut, da postekleni. Nato prilijemo tekočino in mešamo, dokler ne povre.
Kostanj nadrobimo na koščke in ga dodamo k rižu, nato pa po zajemalkah dodajamo vročo jušno osnovo in mešamo. Vsakič, ko jo dodamo, počakamo, da jo riž vpije, preden dodamo naslednjo, in ponavljamo, dokler riž ni kuhan, trajalo bo približno 15 do 20 minut. Pet minut pred koncem koncem kuhanja vmešamo še timijan.
Rižoto odstavimo in vmešamo na kocke narezano maslo in gorgonzolo, posujemo s parmezanom in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.