Riževa torta z divjimi gobami in sirom taleggio
Gobova poslastica za 'slanoslede'
Riževa torta z divjimi gobami in sirom taleggio
Gobova poslastica za 'slanoslede'
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2020
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + ohlajanje
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- oljčno olje
- 2 čebuli
- 3 stroki česna
- 350 g riža za rižoto
- 1 liter vroče zelenjavne jušne osnove
- 200 g divjih gob (na primer lisičk)
- 25 g in še kanček masla
- 5 vejic timijana
- 85 g parmezana ali sira grana padano
- 85 g sira taleggio ali drugega aromatičnega sira, ki se lepo topi
- 150 g rikote
- 2 jajci
- sol in poper
Priprava
Čebulo na drobno nasekljamo, česen stremo. V večji kozici segrejemo 2 žlici oljčnega olja, dodamo čebulo, malo pozneje pa še česen in ju pražimo pri nizki temperaturi, da se povsem zmehčata. Dodamo riž in ga kakšno minuto mešamo, nato pa z zajemalko postopoma začnemo prilivati jušno osnovo. Vsakič, ko dodamo zajemalko tekočine, počakamo, da jo riž povsem vpije. Riž kuhamo in mu dodajamo jušno osnovo približno 20 minut, vse dokler ni mehek. Nato ga razporedimo po nizkem pladnju, da se nekoliko ohladi in učvrsti.
Medtem segrejemo pečico na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Globlji model za torto s snemljivim obodom in premerom 22 cm tanko premažemo z maslom.
Dve vejici timijana osmukamo. Razžvrkljamo jajci in nastrgamo parmezan. V ponev damo maslo, timijanove lističe in gobe ter pražimo, da gobe postanejo zlato rjave in se zmehčajo. V skledo za mešanje postrgamo ohlajen riž in dodamo večino gob (malo jih prihranimo za okras), parmezan, rikoto in jajca. Obilno solimo in popramo ter dobro premešamo.
Taleggio tanko narežemo. Model napolnimo z rižoto in enakomerno poravnamo zgornjo plast. Potresemo jo s preostalimi gobami, taleggiom in vejicami timijana ter vse skupaj nekoliko vtisnemo v riž. Pokapamo z malce oljčnega olja. Pečemo 25 do 30 minut oziroma tako dolgo, da se zgornja plast zlato rjavo zapeče in postane hrustljava. Tedaj torto vzamemo iz pečice in pustimo, da se 20 minut ohlaja, nato pa jo narežemo na kose in postrežemo s solato.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.