Rikota z lečo in pečenimi češnjevci
Prava poslastica iz pekača
Rikota z lečo in pečenimi češnjevci
Prava poslastica iz pekača
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2020
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 6 šalotk
- 1 dl oljčnega olja in še malo za pokapanje
- nastrgana lupina in sok 1 velike bio limone
- majhen šopek bazilike
- majhen šopek kopra
- 200 g suhe (ali 500 g kuhane) puyske zelene leče
- 150 g špinače
- 4 žlice vode
- 2 x 250 g rikote
- 400 g češnjevih paradižnikov na vejici
- sol in poper
Priprava
Če imamo suho lečo, jo skuhamo po navodilu na zavitku. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Šalotko prerežemo na četrtine. Stresemo jo v srednje velik globlji pravokoten pekač, pokapamo z 2 žlicama oljčnega olja, solimo in popramo. Pečemo 15 minut, da postane zlato rjava in se začne mehčati. Medtem pripravimo preliv. Baziliko in koper grobo narežemo. Preostalo oljčno olje zmešamo z limonovo lupino in sokom, vmešamo polovico zelišč, solimo in popramo.
Lečo, špinačo in vodo stresemo v pekač k šalotki ter vse skupaj nekoliko premešamo. Rikoto prekucnemo iz lončkov na sredino pekača in okrog položimo paradižnike. Lečo in paradižnike pokapamo s prelivom in pekač rahlo stresemo, da se sestavine premešajo. Rikoto pokapamo s kančkom oljčnega olja in vse skupaj dobro solimo in popramo. Nato pekač vrnemo v pečico za 30 do 35 minut oziroma za toliko časa, da je rikota čvrsta in svetlo rjavo zapečena.
Lečo postrežemo v plitvih skledicah, jo obložimo z nekaj žlicami kremaste rikote in potresemo s preostalimi zelišči.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.