Sestavine

  • 6 šalotk
  • 1 dl oljčnega olja in še malo za pokapanje
  • nastrgana lupina in sok 1 velike bio limone
  • majhen šopek bazilike
  • majhen šopek kopra
  • 200 g suhe (ali 500 g kuhane) puyske zelene leče
  • 150 g špinače
  • 4 žlice vode
  • 2 x 250 g rikote
  • 400 g češnjevih paradižnikov na vejici
  • sol in poper

Priprava

1.

Če imamo suho lečo, jo skuhamo po navodilu na zavitku. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Šalotko prerežemo na četrtine. Stresemo jo v srednje velik globlji pravokoten pekač, pokapamo z 2 žlicama oljčnega olja, solimo in popramo. Pečemo 15 minut, da postane zlato rjava in se začne mehčati. Medtem pripravimo preliv. Baziliko in koper grobo narežemo. Preostalo oljčno olje zmešamo z limonovo lupino in sokom, vmešamo polovico zelišč, solimo in popramo.

2.

Lečo, špinačo in vodo stresemo v pekač k šalotki ter vse skupaj nekoliko premešamo. Rikoto prekucnemo iz lončkov na sredino pekača in okrog položimo paradižnike. Lečo in paradižnike pokapamo s prelivom in pekač rahlo stresemo, da se sestavine premešajo. Rikoto pokapamo s kančkom oljčnega olja in vse skupaj dobro solimo in popramo. Nato pekač vrnemo v pečico za 30 do 35 minut oziroma za toliko časa, da je rikota čvrsta in svetlo rjavo zapečena.

3.

Lečo postrežemo v plitvih skledicah, jo obložimo z nekaj žlicami kremaste rikote in potresemo s preostalimi zelišči.

4