Sestavine

  • 200 g sveže svinjske klobase
  • ½ manjšega koromača
  • ½ čebule
  • 2 debela stroka česna
  • 1 srednje velika bučka
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 200 g rigatonov (ali podobnih kratkih cevastih testenin)
  • lupinica in sok 1 limone
  • 100 g maskarponeja
  • 1 žlica popraženih pinjol, ko postrežemo (po želji)
  • 1 žlica sveže naribanega parmezana, ko postrežemo

Priprava

1.

Klobasam odstranimo ovoj in meso nadrobimo na majhne koščke. Koromaču obrežemo zelenje in ga prihranimo, ostalo pa narežemo na kocke. Čebulo narežemo na kocke, česen drobno sesekljamo, bučko pa nastrgamo.

2.

V teflonski ponvi segrejemo olje in na njem popečemo meso, da se zlato rjavo in hrustljavo zapeče. Grudice mesa medtem drobimo s kuhalnico, tako da na koncu dobimo skoraj teksturo mletega mesa. Meso s penovko poberemo iz ponve, maščobo pa pustimo v ponvi. Nanjo damo na kocke narezan koromač, čebulo in česen ter nežno pražimo 10  minut, da se zelenjava zmehča, a se ne obarva. Če se začne prijemati, dodamo kanček vode. Odstavimo.

3.

Zavremo velik lonec osoljene vode, vanjo vsujemo testenine in jih skuhamo po navodilih na embalaži, da so al dente. Odcedimo jih in zajemalko vode od kuhanja prihranimo.

4.

Ponev spet pristavimo in vmešamo limonovo lupinico in sok, maskarpone, bučke in prihranjeno vodo od testenin. Pustimo vreti 2 minuti, nato primešamo testenine. Solimo in popramo, posujemo s koromačevim zelenjem, z malo naribanega parmezana in po želji s popraženimi pinjolami. Takoj razdelimo na krožnike in pojemo.

8