Sestavine

  • 8 dl piščančje, ribje ali zelenjavne jušne osnove
  • 400 g dimljene vahnje (lahko tudi postrvi, skuše, brancina ali orade)
  • 30 g masla
  • 1 por
  • sol in poper
  • 250 g ješprenja
  • 1 dl suhega vermuta ali drugega suhega belega vina
  • 100 g mlade špinače
  • 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
  • 3 žlice sladke smetane (po želji)
  • 30 g naribane starane gaude ali edamca za posip (po želji)

Priprava

1.

V globoki ponvi zavremo jušno osnovo in vanjo položimo ribo. Pokrijemo jo in poširamo približno 4 minute ali toliko časa, da se začne luščiti na kosme. Odstavimo jo z ognja, tekočino odlijemo v vrč in jo prihranimo za pozneje. Ribo pokrijemo in pustimo v ponvi.

2.

Por operemo, očistimo in narežemo na kolobarje. V veliki kozici na nizki temperaturi razpustimo maslo in dodamo por. Solimo in popramo ter dodamo približno 2 žlici vode, kozico pokrijemo in dušimo približno 10 minut, da se por zmehča. Primešamo ješprenj, ga 1 minuto mešamo, nato temperaturo malo povečamo in dodamo vermut ali vino. Pustimo, da skoraj v celoti povre, nato dodamo polovico prihranjene jušne osnove.

3.

Na srednji temperaturi kuhamo por z ješprenjem približno 15 minut, medtem občasno pomešamo (če mešamo, bo ješprenj bolj kremast). Dodamo preostalo jušno osnovo in kuhamo še 20 minut, medtem občasno pomešamo. Če jed postaja presuha, dodamo še malo vrele vode. Morda bo treba kuhati še malo dlje, da se ješprenj skuha – zrna morajo biti mehka, a na sredini še malce čvrsta.

4.

Ribi odstranimo morebitno kožo in jo malo razkosamo. Dodamo jo v ričoto, nato pa še špinačo in peteršilj. Previdno premešamo, da ribe ne zdrobimo preveč. Po potrebi še solimo in popramo. Po želji vmešamo smetano in spet pokusimo, če je dovolj začinjeno. Po želji posujemo z naribanim sirom in postrežemo.

2