Ribji kari
Kari je jed, ki izvira iz indijske kuhinje.
Ribji kari
Kari je jed, ki izvira iz indijske kuhinje.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2011
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 750 g filejev atlantskega morskega lista ali druge bele ribe s čvrstim mesom
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 žlica drobno sesekljane limonske trave
- 1 rdeč feferon
- 70 g rumene ali zelene karijeve paste
- 400 g kokosovega mleka
- 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 2 majhni beli čebuli
- 350 g mladega stročjega fižola
- 1 žlica drobno naribane limonove lupinice
- 2 žlici drobno sesekljanega svežega koriandra
- 35 g praženih oreškov makadamija
- riž basmati za prilogo
Priprava
Česen olupimo in stremo. Feferon operemo, mu odstranimo semena in ga na drobno sesekljamo, nekaj tankih kolutov pa prihranimo. Čebuli olupimo in drobno nasekljamo, stročji fižol narežemo na približno 3 centimetre dolge kose, ribo pa na približno 3 centimetre velike kocke. Oreške makadamija sesekljamo.
V veliki kozici segrejemo oljčno olje in v njej popražimo česen, limonsko travo, feferon in karijevo pasto. Dodamo kokosovo mleko in jušno osnovo ter zavremo. Ko zavre, dodamo čebulo in stročji fižol ter pokrijemo. Pustimo vreti še 5 minut, da se stročji fižol malo zmehča, nato dodamo ribo. Kuhamo toliko časa, da se riba skuha in stročji fižol zmehča.
V skledici pomešamo limonovo lupinico, koriander, prihranjeni feferon in oreške makadamija ter posipamo po ribjem kariju. Postrežemo z rižem basmati.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.