Riba, poširana v maslu, s pirejem iz zelene in kaprnimi drobtinami
Riba z maslom in malce posebnim pirejem
Riba, poširana v maslu, s pirejem iz zelene in kaprnimi drobtinami
Riba z maslom in malce posebnim pirejem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2016
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g masla
- 1 šalotka
- 1 lovorov list
- 4 poprova zrna
- 2 fileja morske plošče brez kože in kosti (vsak približno 100–150 g) ali druge bele ribe s čvrstim mesom
- sol
- kodrolistni ali glavnati ohrovt ali špinača, ko postrežemo
pire
- košček masla (odvzamemo ga od masla za ribe)
- 300 g gomoljne zelene
- 2 dl mleka
- 0,75 dl sladke smetane
- sol
kaprne drobtine
- košček masla (odvzamemo ga od masla za ribe)
- 4 žlice svežih krušnih drobtin
- 1 zvrhana žlička kaper
- 1 žlica grobo nasekljanega peteršilja
Priprava
Pripravimo pire. Zeleno olupimo in narežemo na koščke. Košček masla stopimo v kozici, dodamo zeleno in približno 5 minut pražimo na srednje visoki temperaturi, da se začne rjavo barvati. Prelijemo z mlekom in smetano ter solimo – zelena naj bo ravno pokrita, tako da po potrebi dodamo še malo mleka. Zavremo, pokrijemo in kuhamo 15 minut oziroma tako dolgo, da se zelena zmehča. Odcedimo, tekočino prihranimo, zeleno pa damo v multipraktik. Zmiksamo jo do gladkega in skozi cedilo pretisnemo v čisto kozico. Pri tem si pomagamo s hrbtno stranjo žlice ali z lopatico. Po potrebi lahko dodamo malo prihranjene tekočine, da pire zrahljamo. Preverimo, ali je dovolj začinjen.
Pripravimo kaprne drobtine. Košček masla segrejemo v ponvi, dodamo sveže krušne drobtine in pražimo, da se zlato rjavo zapečejo. Dodamo grobo nasekljane kapre in pražimo še 30 sekund. Stresemo v skledo in pustimo, da se malce ohladijo, nato primešamo še grobo nasekljan peteršilj.
Pečico segrejemo na 140 °C. V majhni ognjevarni kozici ali ponvi, ki naj bo dovolj velika, da lahko vanjo položimo oba ribja fileja, počasi stopimo maslo. Na stopljeno maslo dodamo drobno nasekljano šalotko, lovorov list in poprova zrna. Segrevamo, dokler se maslo ne obarva rahlo rjavo in oreškasto zadiši. Pustimo, da se malo ohladi. V toplo maslo previdno položimo ribja fileja, z njim premažemo vse izpostavljene dele in postavimo v pečico. Poširamo 3 do 4 minute, odvisno od debeline ribe, nato fileja obrnemo in ju poširamo še 3 do 4 minute oziroma tako dolgo, da fileja nista več prozorna in sta čvrsta na otip.
Medtem ko je riba v pečici, pogrejemo pire in zelenjavo skuhamo na pari. Pire naložimo na sredino krožnika in ga s hrbtno stranjo žlice nekoliko razmažemo v krog. Pire obložimo z zelenjavo, nanjo previdno položimo ribo in pokapamo z malo masla od poširanja. Posujemo še s kaprnimi drobtinami in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.