
Sestavine
- 1 kg govejega repa (rezine)
- sol
- poper
- 2 žlici kuhanega masla ali olja
- maslo
- 2 korenčka
- 100 g stebelne zelene
- 4 šalotke
- 2 stroka česna
- 5 dl rdečega vina
- 2,5 dl goveje juhe
- 1 žlička pehtranove gorčice
- 8 šampinjonov
- 250 g obarvanih rezancev (s korenčkom ali paradižnikom)
- muškatni orešek
- maslo za pretresanje
Preberite tudi

Vse skrivnosti za pripravo popolne potice
Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.

Riž, ki je v resnici seme vodne trave
Divji riž, kljub imenu, ni pravi riž, temveč zrnje vodne trave, ki izvira iz Severne Amerike. Ima oreškasto aromo in lepo popestri solate.

Velikonočna čokoladna jajca v novih sladicah
Otroci za veliko noč dobijo veliko čokoladnih jajc in zajcev. Pogosto jih veliko ostane, zato prav pride nasvet, kako jih lahko uporabimo tudi pri peki.
Sestavine
- 1 kg govejega repa (rezine)
- sol
- poper
- 2 žlici kuhanega masla ali olja
- maslo
- 2 korenčka
- 100 g stebelne zelene
- 4 šalotke
- 2 stroka česna
- 5 dl rdečega vina
- 2,5 dl goveje juhe
- 1 žlička pehtranove gorčice
- 8 šampinjonov
- 250 g obarvanih rezancev (s korenčkom ali paradižnikom)
- muškatni orešek
- maslo za pretresanje
Postopek
Meso začinimo s soljo in poprom, nato ga v primerni kozici vsenaokrog popečemo na kuhanem maslu ali olju. Korenček, zeleno, šalotko in česen olupimo ter narežemo na primerne kose. Zelenjavo dodamo k mesu in zmešamo; dolijemo toliko rdečega vina in goveje juhe, da je meso pokrito s tekočino. V pokriti kozici dušimo tako dolgo, da se meso loči od kosti (približno 2 uri).
Meso poberemo iz kozice, ga ločimo od kosti in narežemo na grižljaj velike kose. Mesni sok pretlačimo skozi gosto cedilo, nato pa povremo do želene količine in primerne gostote.
Šampinjone očistimo in razrežemo na četrtine. Hitro jih spečemo na maslu in pomešamo z mesom in omako; po okusu začinimo.
Obarvane rezance skuhamo do čvrstega v posoljeni vodi in odcedimo. Rezance na maslu pretresemo, začinimo s soljo in muškatnim oreškom ter ponudimo s pripravljenim ragujem.