Sestavine

poširana rabarbara

  • 800 g rabarbare
  • 100 g sladkorja
  • tanko obrezana lupinica in sok 1⁄2 pomaranče
  • kanec grenadine (sirupa iz granatnega jabolka, po želji) – da bo rabarbara lepo rožnata

zlaganje

  • 0,75 dl disaronna (ali druge grenčice iz grenkih mandljev)
  • sok 2 pomaranč (pribl. 1,5 dl)
  • 14 piškotov savoiardov (pribl. 170 g)
  • 150 g maskarponeja
  • 500 g vaniljeve jajčne kreme (po receptu spodaj ali pa skuhamo vaniljev puding iz vrečke)
  • 6 dl sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja

drobljenec za posip

  • 25 g zmehčanega masla
  • 50 g moke
  • 25 g sladkorja demerara
  • 25 g celih mandljev
  • 50 g ovsenih kosmičev

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 190 °C. Rabarbaro očistimo, jo narežemo na 5 cm dolge kose in razporedimo po velikem pekaču. Posujemo s sladkorjem in pomarančno lupinico ter pokapamo s pomarančnim sokom, grenadino in 1,5 dl vode. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 25 do 30 minut, da je rabarbara mehka, ne pa kašasta. Rabarbaro z žlico poberemo s pekača in jo damo v cedilo, pri tem prestrežemo sokove, nato pustimo, da se popolnoma ohladi. Preostalo tekočino damo v kozico skupaj s prestreženim sokom in zavremo. Nežno kuhamo 15 do 20 minut, da se reducira in spominja na sirup. Pustimo, da se popolnoma ohladi.

2.

Za drobljenec maslo zmanemo z moko, da mešanica spominja na fine drobtine, nato vmešamo sladkor demerara, grobo nasekljane mandlje in ovsene kosmiče. Mešanico stresemo na velik pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 15 minut, da se zlato rjavo obarva, medtem pekač vsake toliko malo potresemo. Pustimo, da se ohladi.

3.

Disaronno in pomarančni sok zmešamo v plitvi posodi. V tekočino pomočimo piškote za kakih 5 sekund na vsaki strani, nato jih razporedimo po dnu velike servirne sklede. Maskarpone v drugi skledi stepemo, da je gladek in mehak, nato mu postopoma primešamo vaniljevo kremo. Na piškote v skledi razpore- dimo polovico rabarbare (pomarančno lupinico odstranimo in zavržemo), pokapamo z 2 žlicama rabarbarinega sirupa in obložimo s polovico kreme. Ponovimo s preostalo rabarbaro, 1 žlico sirupa in preostalo kremo.

4.

Sladko smetano mehko stepemo z 2 žlicama sladkorja in jo z žlico naložimo na kremo. Pokapamo s preostalim rabarbarinim sirupom in posujemo z malo drobljenca. Če kaj drobljenca ostane, ga ponudimo zraven v skledici, da si lahko vsak svojo porcijo posuje še sam.

Vaniljeva jajčna krema

Recept za vaniljevo jajčno kremo je čudovito vsestranski, saj lahko s slastno kremo popestrimo celo vrsto slaščic.

6