Rabarbarina kupa
Rabarbara naznanja tisto pravo pomlad
Rabarbarina kupa
Rabarbara naznanja tisto pravo pomlad
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min + hlajenje
KOLIČINA: za 8-10 ljudi
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
poširana rabarbara
- 800 g rabarbare
- 100 g sladkorja
- tanko obrezana lupinica in sok 1⁄2 pomaranče
- kanec grenadine (sirupa iz granatnega jabolka, po želji) – da bo rabarbara lepo rožnata
zlaganje
- 0,75 dl disaronna (ali druge grenčice iz grenkih mandljev)
- sok 2 pomaranč (pribl. 1,5 dl)
- 14 piškotov savoiardov (pribl. 170 g)
- 150 g maskarponeja
- 500 g vaniljeve jajčne kreme (po receptu spodaj ali pa skuhamo vaniljev puding iz vrečke)
- 6 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja
drobljenec za posip
- 25 g zmehčanega masla
- 50 g moke
- 25 g sladkorja demerara
- 25 g celih mandljev
- 50 g ovsenih kosmičev
Priprava
Pečico segrejemo na 190 °C. Rabarbaro očistimo, jo narežemo na 5 cm dolge kose in razporedimo po velikem pekaču. Posujemo s sladkorjem in pomarančno lupinico ter pokapamo s pomarančnim sokom, grenadino in 1,5 dl vode. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 25 do 30 minut, da je rabarbara mehka, ne pa kašasta. Rabarbaro z žlico poberemo s pekača in jo damo v cedilo, pri tem prestrežemo sokove, nato pustimo, da se popolnoma ohladi. Preostalo tekočino damo v kozico skupaj s prestreženim sokom in zavremo. Nežno kuhamo 15 do 20 minut, da se reducira in spominja na sirup. Pustimo, da se popolnoma ohladi.
Za drobljenec maslo zmanemo z moko, da mešanica spominja na fine drobtine, nato vmešamo sladkor demerara, grobo nasekljane mandlje in ovsene kosmiče. Mešanico stresemo na velik pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 15 minut, da se zlato rjavo obarva, medtem pekač vsake toliko malo potresemo. Pustimo, da se ohladi.
Disaronno in pomarančni sok zmešamo v plitvi posodi. V tekočino pomočimo piškote za kakih 5 sekund na vsaki strani, nato jih razporedimo po dnu velike servirne sklede. Maskarpone v drugi skledi stepemo, da je gladek in mehak, nato mu postopoma primešamo vaniljevo kremo. Na piškote v skledi razpore- dimo polovico rabarbare (pomarančno lupinico odstranimo in zavržemo), pokapamo z 2 žlicama rabarbarinega sirupa in obložimo s polovico kreme. Ponovimo s preostalo rabarbaro, 1 žlico sirupa in preostalo kremo.
Sladko smetano mehko stepemo z 2 žlicama sladkorja in jo z žlico naložimo na kremo. Pokapamo s preostalim rabarbarinim sirupom in posujemo z malo drobljenca. Če kaj drobljenca ostane, ga ponudimo zraven v skledici, da si lahko vsak svojo porcijo posuje še sam.
Vaniljeva jajčna krema
Recept za vaniljevo jajčno kremo je čudovito vsestranski, saj lahko s slastno kremo popestrimo celo vrsto slaščic.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.