Sestavine

Testo

  • 3/4 kocke svežega ali vrečka suhega kvasa Fala
  • 600 g moke
  • 250 ml mleka
  • 100 g kakava v prahu
  • 90 g jogurta
  • 60 g sladkorja
  • 40 g svinjske masti ali 70 g masla
  • 3 rumenjaki
  • 1,5 žličke soli

Nadev

  • 200 g mletega maka
  • 200 ml mleka
  • 120 g sladkorja
  • 100 g lešnikovega namaza
  • 2 beljaka
  • limonin sok in lupinica
  • 1 jajce za premaz

Priprava

1.

V posodo odmerimo sol in moko. Kvas raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter damo ostale sestavine brez maščobe in kakava.

2.

Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo mast ali maslo. Nato mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko.  Nastalo testo razdelimo na pol, polovico damo v drugo posodo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati, v drugo polovico testa pa počasi vmešamo še kakav. Ko je testo enakomerno obarvano, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.

3.

Med vzhajanjem pripravimo nadev: z vrelim mlekom poparimo mak in dobro premešamo. Nato vmešamo še vse ostale sestavine.

4.

Temno (s kakavom) vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Zatem pregnetemo še svetlo testo. Temno testo razvaljamo na daljši in ožji pravokotnik, nato razvaljamo na enak način in enako velikost še svetlo testo;  obe vrsti testa tako tvorita velika, daljša pravokotnika.

5.

Nato premažemo temno testo s polovico makovega nadeva in ga zvijemo skupaj v tanek zavitek kot potico. Zatem pripravimo na enak način še tanek zavitek iz svetlega testa iz druge polovice nadeva. Oba tanka zavitka nato med seboj prepletemo in položimo v podolgovat model. Prepleten zavitek pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati.

6.

Vzhajani zavitek premažemo z jajcem ali maslom, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Zavitek pečemo 45 – 50 minut na 190 °C, da se lepo obarva, po potrebi ga pokrijemo s folijo. Pečeni zavitek pustimo nekaj minut v pekaču, nato ga stresemo iz pekača ter do konca ohladimo.

0