Pomarančna pita s čokoladnim prelivom
Pomarančna pita s čokoladnim prelivom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + 5 ur hlajenja
KOLIČINA: za 12 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Imenitna sladica, s katero bomo zagotovo naredili vtis na goste!
Sestavine
krhko testo
- 220 g gladke moke
- 110 g hladnega masla
- 2 žlici kakava
- 25 g sladkorja
- 1 jajce
- mleko po potrebi
pomarančni nadev
- 5 srednje velikih pomaranč
- 2 dl sladke smetane
- 4 jajca
- 85 g sladkorja
čokoladni preliv
- 85 g temne čokolade (70 % kakava)
- 1 dl sladke smetane
- 2 žlici zlatega sirupa (lahko ga nadomestimo z medom ali javorjevim sirupom)
Priprava
V multipraktik stresemo moko, kakav, na koščke narezano maslo in sladkor. Vključimo strojček, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo jajce in še naprej mešamo, da se testo sprime v kepo. Če je pretrdo, po žličkah dodajamo mleko. Testo še malo pregnetemo, oblikujemo v kepo, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in damo najmanj za pol ure v hladilnik.
Testo razvaljamo, z njim obložimo model za pito s premerom 23 cm in dno nekajkrat prebodemo z vilicami. Model postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se testo strdi. Pečico segrejemo na 200 °C.
Model za pito položimo na nizek pekač, testo pa obložimo s papirjem za peko, ki naj gleda čez rob. Papir obložimo s suhim fižolom za slepo peko in pečemo 15 minut, da se robovi strdijo. Fižol in papir za peko odstranimo in testo pečemo še 10 do 15 minut, da je po celotni površini na dotik suho. Pustimo, da se ohladi.
Naribamo lupinico pomaranč in iztisnemo sok. Pomarančni sok precedimo in ga 2,5 dl zlijemo v kozico z debelim dnom. Prilijemo sladko smetano in zavremo. Po potrebi ponovno precedimo. V skledi stepemo jajca in sladkor, nato postopoma vtepemo še vročo smetano. Kozico obrišemo in vanjo ponovno zlijemo jajčno kremo, ki jo na nizki temperaturi med rednim mešanjem počasi kuhamo približno 10 minut, da se iz kreme kadi in se zgosti toliko, da se oprime zadnjega dela žlice. Kremo precedimo v vrč, vmešamo pomarančno lupinico, nato pa kremo zlijemo na testo za pito. Pustimo, da se ohladi, nato za najmanj 4 ure, še bolje pa čez noč, postavimo v hladilnik, da se krema strdi.
Pripravimo čokoladni preliv, tako da v kozici stopimo vse sestavine. Nekaj preliva nato z žlico pokapljamo po vrhu pite in jo spet postavimo v hladilnik. Preden pito postrežemo, segrejemo preostali preliv, da si lahko vsak še toplega pokapa po ohlajeni piti.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.