Polži po dijonsko

Čeprav se boste na začetku upirali, da bi jih poskusili, jih kasneje ne boste mogli nehati jesti!

Polži po dijonsko

Čeprav se boste na začetku upirali, da bi jih poskusili, jih kasneje ne boste mogli nehati jesti!

Čas priprave 3 h
Zahtevnost Zahtevno
Količina 72 polžev
Oznake
zeliščno maslo polži
Deli recept
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 72 polžev
  • malo kisa
  • groba sol
  • soda bikarbona
  • 40 g sesekljane šalotke
  • 50 g mesne glazure (ali precejene omake od pečenke)

prevretek

  • 2 dl belega vina
  • sol
  • korenček, čebula, česen
  • kumina, muškatni orešek, lovor, peteršilj, timijan, majaron
  • poper

zeliščno maslo

  • 200 g surovega masla
  • 50–150 g kostnega mozga
  • 3 stroki česna
  • 15 g peteršilja
  • začimbe (klinčki, beli poper, ingver v prahu in muškatni orešek)

Preberite tudi

potica.jpg

Vse skrivnosti za pripravo popolne potice

Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.

Sestavine

  • 72 polžev
  • malo kisa
  • groba sol
  • soda bikarbona
  • 40 g sesekljane šalotke
  • 50 g mesne glazure (ali precejene omake od pečenke)

prevretek

  • 2 dl belega vina
  • sol
  • korenček, čebula, česen
  • kumina, muškatni orešek, lovor, peteršilj, timijan, majaron
  • poper

zeliščno maslo

  • 200 g surovega masla
  • 50–150 g kostnega mozga
  • 3 stroki česna
  • 15 g peteršilja
  • začimbe (klinčki, beli poper, ingver v prahu in muškatni orešek)

Postopek

1

Polže sestradamo, operemo v kisovi vodi in jih 20 minut kuhamo. Speremo jih z mrzlo vodo in izvlečemo iz hišic. Hišice očistimo in kuhamo v sodi bikarboni 1 do 2 uri, da se lepo svetijo. Medtem polžem odstranimo črni zadek in jih večkrat zdrgnemo z grobo soljo ter speremo z mrzlo vodo, da ostane voda brez sluzi. Za prevretek vse navedene sestavine zavremo v vodi. V prevretku kuhamo polže eno uro.

2

Šalotko kuhamo v 2 dl vina, da povsem povre, in ji dodamo mesno glazuro.

3

Zeliščno maslo pripravimo tako, da maslu dodamo kostni mozeg, peteršilj, česen, nekaj klinčkov, ingver, muškatni orešek, beli poper in sol ter zmešamo.

4

V polžjo hišico damo najprej malo šalotke z mesno glazuro, nato vstavimo polža in zadelamo z zeliščnim maslom. Pripravljene polže postavimo v pečico za nekaj minut ali zamrznemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.