Sestavine

  • 125 g rozin
  • 2 velika jajčevca
  • 150 g drobno naribanega zorjenega ovčjega sira (pekorina)
  • 100 g popraženih pinjol
  • 300 g svežih krušnih drobtin (po potrebi malo več)
  • 3 srednje velika jajca (po potrebi malo več)
  • sol in poper
  • moka za povaljanje
  • rastlinsko ali oljčno olje za cvrenje

Priprava

1.

Rozine prelijemo s kropom in pustimo, da se namakajo. Jajčevce narežemo na koščke, jih damo v kozico in prelijemo s kropom. Pustimo, da vrejo 10 minut, nato jih odcedimo in pustimo, da se ohladijo. Vzamemo za pest jajčevcev, iz njih iztisnemo odvečno vodo in jih damo v skledo; to storimo z vsemi jajčevci. Rozine odcedimo in jih dodamo k jajčevcem skupaj s sirom, pinjolami, 200  g drobtin in polovico rahlo razžvrkljanih jajc. Zmešamo, solimo in popramo (jajčevce je treba dobro začiniti). Masa ne sme biti ne premehka ne prečvrsta – taka naj bo, da iz nje lahko oblikujemo za oreh velike kroglice, ki ne razpadejo. Če je treba, dodamo še malo drobtin ali jajc.

2.

Kroglice povaljamo v moki in jih polagamo na pekač. Pokrijemo jih s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo na hladno, dokler jih ne bomo ocvrli. Pred cvrenjem vsako kroglico pomočimo v jajce, nato povaljamo v drobtinah in spet položimo ne pekač (morda bomo potrebovali dodatne drobtine ali jajce, odvisno od tega, koliko smo jih porabili za maso).

3.

Veliko ponev do polovice napolnimo z oljem oziroma s toliko olja, da se bodo kroglice lahko potopile vanj, in pristavimo. Ko je olje vroče, a se še ne kadi, v njem ocvremo kroglice v porcijah po 6, da se rjavo obarvajo – trajalo bo približno 7 minut. Ocvrte s penovko poberemo iz olja in jih položimo na kuhinjski papir, da vpije odvečno olje, nato odstranimo papir in takoj ponudimo.

7