Pokrita pita s šunko, porom in krompirjem
Vam je ostalo kaj velikonočne šunke? Pripravite to slastno pito!
Pokrita pita s šunko, porom in krompirjem
Vam je ostalo kaj velikonočne šunke? Pripravite to slastno pito!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2017
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 žlici masla
- 1 velika čebula
- 2 pora
- 2 velika krompirja
- 2 žlici moke
- 3 dl kokošje jušne osnove ali vode od kuhanja šunke
- 1 dl crème fraîche (ali kisle smetane)
- 2 žlički zrnate gorčice
- 200 g kuhane šunke
- sol
- poper
- 4 lovorovi listi (po želji)
- 300 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 1 jajce (ali mleko) za premaz
Priprava
Čebulo drobno sesekljamo, por narežemo na tanke kolobarčke, krompir pa na kockice. Segrejemo veliko ponev, v njej stopimo maslo, nato dodamo čebulo in por. Pokrijemo in pri zelo nizki temperature dušimo 5 minut, nato dodamo krompir in pokrito kuhamo še 10 minut, da se vse zmehča.
Vmešamo moko, zvišamo temperaturo, zalijemo z jušno osnovo ali vodo od šunke in mešamo, dokler se jed nekoliko ne zgosti. Odstavimo in vmešamo crème fraîche ali kislo smetano, gorčico in šunko, natrgano na koščke. Solimo in popramo po okusu ter pustimo, da se malo ohladi. Mešanico z žlico predenemo v pekač in ji dodamo nekaj lovorovih listov. Pečico segrejemo na 220 °C.
Na pomokani površini razvaljamo testo na debelino 3 mm. Odrežemo trak testa, dolg kot notranje stranice pekača; nato notranje stranice namažemo z jajcem in jih oblepimo s testenim trakom. Po vrhu ga premažemo z jajcem in položimo nanj preostalo testo.
Testo obrežemo do roba pekača, nato z nožem naceframo obrezane robove, da se bodo plasti testa med peko laze dvignile. Po vrhu naredimo v testo nekaj zarez, da bo skoznje lahko uhajala para, po želji okrasimo z lovorovimi listi in ga po vsej površini premažemo z razžvrkljanim jajcem (ali mlekom). Če pripravljamo jed en dan vnaprej, jo zdaj shranimo v hladilniku. Pečemo 30 minut oziroma dokler testo lepo ne naraste.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.